Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

PAS și PPDA au înaintat o moțiune simplă împotriva ministrului Anatol Usatîi

© Sputnik / Miroslav RotariParlament
Parlament - Sputnik Moldova
Abonare
PAS și PPDA au înaintat o moțiune simplă împotriva Ministerului Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi.

CHIȘINĂU, 28 feb - Sputnik. Deputații din fracțiunile Platforma DA și PAS au înaintat o moțiune simplă împotriva politicii Ministerului Economiei și Infrastructurii. Vicepreşedintele Parlamentului Alexandru Slusari, cel care a prezentat în plen moţiunea, îl acuză pe ministrul Anatol Usatîi că nu a plasat în Jurnalul oficial al UE anunţul privind organizarea licitaţiilor pentru contractele de reparaţie a drumurilor, valoarea cărora depăşeşte 90 de milioane de lei.

”Prin prezenta, deputații în Parlamentul Republicii Moldova, în conformitate cu prevederile art. 105 alin.(2) din Constituţia Republicii Moldova şi articolele 112-115 din Regulamentul Parlamentului Republicii Moldova aprobat prin Legea nr.797/1996, înaintează moțiunea simplă asupra politicilor efectuate de către Ministerul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova”, a precizat Slusari de la tribuna Parlamentului.

Guvernele de la Chișinău care au căzut după moțiune de cenzură  - Sputnik Moldova
Guvernele de la Chișinău care au căzut după moțiune de cenzură – Infografic
Alexandru Slusari a mai spus că Agenţia Naţională pentru Soluţionarea Contestaţiilor a constatat marginalizarea accesului companiilor la aceste licitaţii, prin faptul că anunţurile respective nu au fost traduse în limbile de circulaţie internaţională.

În moțiunea simplă se mai spune:

Ministerul Economiei și Infrastructurii, contrar prevederilor art. 28 și 2 din Legea privind achizițiilor publice, nu a plasat anunțul despre licitații în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, iar ministru Anatol Usatîi a explicat public și în scris această încălcare prin faptul că Moldova nu este membru UE și că ministerul chipurile ar fi fost refuzat de Uniunea Europeană ca rezultat al intențiilor de a publica asemenea anunțuri.

Autorii moţiunii de cenzură au certut demisia ministrului Economiei şi Infrastructurii, Anatol Usatîi, și anularea licitațiilor. La fel, ei îi solicită Ministerului să prezinte strategia de reabilitare a drumurilor naționale.

Anterior, deputații PAS şi PPDA au depus în Parlament o moțiune simplă împotriva ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, în contextul unor declarații ale acestuia cu privire la rolul armatei ruse în războiul de pe Nistru.

Examinarea moțiunii nu a fost inclusă însă pe ordinea de zi a ședinței Legislativului, la decizia Biroului Permanent. În semn de protest, opoziția a blocat pe 21 februarie tribuna centrală a Parlamentului, ședința în plen fiind amânată pentru 27 februarie.

Fluxul de știri
0