CHIȘINĂU, 28 feb - Sputnik. Proiectul de hotărâre care prevede instituirea moratoriului asupra recepționării cererilor noi de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova contra investițiilor, până pe 1 ianuarie 2021, a fost votat în prima lectură de majoritatea deputaților prezenți în sală.
Discuțiile au fost aprinse în Parlament pe margine acestui subiect și au durat mai mult de o oră.
”Până astăzi, opt străini au obținut cetățenia Republicii Moldova. Au fost 100 de solicitanți la acest proiect și a fost acceptat doar unul. Iar filtrele sunt mai rigide decât în Uniunea Europeană. Am auzit astăzi că ar putea obține cetățenia unii membri ai grupurilor criminale organizate sau oameni condamnați – asta este imposibil de a trece. Este cu neputință domnule Alaiba. Oamenii care nu pot obține viza Schengen, nu pot trece acest filtru”, a precizat președintele Comisiei de Securitate și Ordine Publică, Alexandru Jizdan.
Acesta a fost contrazis însă.
”Despre filtre. Trăim într-o țară în care s-a furat un miliard de dolari din Banca Națională. Trăim într-o țară în care majoritatea colegilor din sală ar trebui să fie în altă parte. Capacitatea instituțiilor noastre de a preveni asemenenea situații cu regret este așa cum este și trăim așa cum trăim pentru că avem instituții slabe. Avem un stat slab. Această prevedere presupune o vulnerabilitate ”, a declarat deputatul Dan Perciun.
Alexandru Jizdan a mai menționat că a existat o cerere din partea unui irlandez de a primi cetățenia Republicii Moldova, iar Alexandru Slusari a avut o reacție în acest sens:
”Eu nu știu cine e acel nebun irlandez din domeniul IT care vrea să vină în Republica Moldova, dar aceste filtre de verificare... știm noi cum ele funcționează, că s-a furat miliardul”.
Deputata Monica Babuc s-a arătat deranjată de limbajul pe care l-a utilizat Alexandru Slusari la adresa irlandezului.
„Eu nu accept și protestez vehement împotriva la asemenea exprimări absolut inacceptabile „nebun irlandez”. Vă rog să va revedeți retorica, domnule Slusari” a precizat deputata Monica Babuc.
Legea privind instituirea moratoriului va intra în vigoare la data publicării în ”Monitorul Oficial al Republicii Moldova”. Cererile depuse până în data intrării în vigoare a acesteia vor fi examinate în modul stabilit de Guvern. Moratoriul se impune în vederea examinării sub mai multe aspecte a subiectului privind acordarea cetățeniei prin investiții și luarea unei decizii finale în acest sens.
Amintim că primul moratoriu la legea privind dobândirea cetățeniei prin investiție a fost instituit la data de 31 iulie pe o perioadă de patru luni, începând cu 23 august. Ulterior, acesta a fost prelungit cu încă două luni.
Legea care le permite străinilor să obțină cetățenia Republicii Moldova contra unei sume de 100 de mii de euro sau a unei investiții în economie de 250 de mii de euro, a fost abrogată în prima lectură, în iunie 2019, de majoritatea parlamentară de atunci, formată din PSRM și Blocul ACUM.