Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Discuții aprinse în Parlament asupra moratoriului la acordarea cetățeniei prin investiții

© Sputnik / Miroslav RotariJizdan Alexandru
Jizdan Alexandru  - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul a adoptat, în ședința plenară de astăzi, în prima lectură, proiectul de lege pentru instituirea moratoriului privind acordarea ”cetățenii prin investiții”.

CHIȘINĂU, 28 feb  - Sputnik. Proiectul de hotărâre care prevede instituirea moratoriului asupra recepționării cererilor noi de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova contra investițiilor, până pe 1 ianuarie 2021, a fost votat în prima lectură de majoritatea deputaților prezenți în sală.

Discuțiile au fost aprinse în Parlament pe margine acestui subiect și au durat mai mult de o oră. 

”Până astăzi, opt străini au obținut cetățenia Republicii Moldova. Au fost 100 de solicitanți la acest proiect și a fost acceptat doar unul. Iar filtrele sunt mai rigide decât în Uniunea Europeană. Am auzit astăzi că ar putea obține cetățenia unii membri ai grupurilor criminale organizate sau oameni condamnați – asta este imposibil de a trece. Este cu neputință domnule Alaiba. Oamenii care nu pot obține viza Schengen, nu pot trece acest filtru”, a precizat președintele Comisiei de Securitate și Ordine Publică, Alexandru Jizdan.

Acesta a fost contrazis însă.

”Despre filtre. Trăim într-o țară în care s-a furat un miliard de dolari din Banca Națională. Trăim într-o țară în care majoritatea colegilor din sală ar trebui să fie în altă parte. Capacitatea instituțiilor noastre de a preveni asemenenea situații cu regret este așa cum este și trăim așa cum trăim pentru că avem instituții slabe. Avem un stat slab. Această prevedere presupune o vulnerabilitate ”, a declarat deputatul Dan Perciun. 

Pașaport  - Sputnik Moldova
Societate
Cetățenia Republici Moldova prin investiție, moratoriu pe o perioadă de patru luni

Alexandru Jizdan a mai menționat că a existat o cerere din partea unui irlandez de a primi cetățenia Republicii Moldova, iar Alexandru Slusari a avut o reacție în acest sens:

”Eu nu știu cine e acel nebun irlandez din domeniul IT care vrea să vină în Republica Moldova, dar aceste filtre de verificare... știm noi cum ele funcționează, că s-a furat miliardul”. 

Deputata Monica Babuc s-a arătat deranjată de limbajul pe care l-a utilizat Alexandru Slusari la adresa irlandezului. 

„Eu nu accept și protestez vehement împotriva la asemenea exprimări absolut inacceptabile „nebun irlandez”. Vă rog să va revedeți retorica, domnule Slusari” a precizat deputata Monica Babuc. 

Legea privind instituirea moratoriului va intra în vigoare la data publicării în ”Monitorul Oficial al Republicii Moldova”. Cererile depuse până în data intrării în vigoare a acesteia vor fi examinate în modul stabilit de Guvern. Moratoriul se impune în vederea examinării sub mai multe aspecte a subiectului privind acordarea cetățeniei prin investiții și luarea unei decizii finale în acest sens.

Amintim că primul moratoriu la legea privind dobândirea cetățeniei prin investiție a fost instituit la data de 31 iulie pe o perioadă de patru luni, începând cu 23 august. Ulterior, acesta a fost prelungit cu încă două luni.

Legea care le permite străinilor să obțină cetățenia Republicii Moldova contra unei sume de 100 de mii de euro sau a unei investiții în economie de 250 de mii de euro, a fost abrogată în prima lectură, în iunie 2019, de majoritatea parlamentară de atunci, formată din PSRM și Blocul ACUM.

Fluxul de știri
0