În cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, avocatul Natalia Moloșag a anunțat că sunt funcționari care nu respectă politicile Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în domeniul protecției victimelor violenței în familie și apără agresorii. Aceasta a relatat despre situația unei femei care continuă să fie agresată psihic și fizic, în prezența copilului, de către fostul său soț. Pentru a se proteja, femeia și copilul și-au schimbat locul de trai, fără să comunice agresorului noua adresă. Sub pretextul că îi sunt încălcate drepturile de părinte, deoarece nu-și poate vedea copilul, acesta a acționat-o în judecată. Iar funcționarii din domeniul protecției drepturilor copilului, ignorând existența ordonaței de protecție, ordinului de restricție și faptul că bărbatul este inclus în registrul agresorilor, întreprind acțiuni în favoarea agresorului și în detrimentul mamei și copilului.
Or potrivit politicilor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției sociale, interesele victimelor violenței domestice trebuie să fie prioritare pentru toate autoritățile responsabile de protecția acestora. Acest fapt a fost confirmat, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, de către Lilia Pascal, șefa Direcției Politici de Asigurare a Egalității între Femei și Bărbați.
Natalia Moloșag a precizat, făcând referire la experiența profesională, că se confruntă frecvent cu situații în care unele autorități sunt în cârdășie cu agresorii. În acest context, am întrebat-o pe Lilia Pascal dacă Ministerul Sănătății, Munci și Protecției Sociale monitorizează rezultatele politicilor implementate în domeniul protecției victimelor violenței în familie și dacă deține informații cu privire la cazurile în care acestea sunt aplicate cu abateri, în detrimentul persoanelor care au avut de suferit. Din răspunsul Lilianei Pascal înțelegem că fezabilitatea politicilor elaborate nu reprezintă o prioritate pentru Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale:
”Cine monitorizează dacă pașii despre care vorbiți sunt respectați de către autorități? – Autoritățile Publice Locale. -Dar ministerul solicită de la autorități să raporteze cum sunt aplicate măsurile? -Da, avem solicitări de completare a fișei statistice, de raportare pe cazurile de violență în familie, pe care o facem deja de doi ani. Dar procesul este tergiversat din cauza insuficienței resurselor umane, sperăm măcar în acest an să reușim. - Să înțelegem că de la începutul implementării legislației în domeniu nu am făcut această monitorizare? - Ba da, am făcut de la început.- Atunci ministerul a constatat, în baza monitorizării făcute, câte abateri au fost comise de către autorități în domeniul protecției victimelor violenței domestice? - Probabil sunt la nivelul autorităților publice locale, deoarece acești funcționari sunt angajați de autoritățile publice locale”, a relatat Lilia Pascal.
Potrivit studiului ”Violența față de femei în familie în Republica Moldova”, doar 43% dintre femeile respondente consideră că Legea cu privire la combaterea violenței în familie le poate proteja. De asemenea, victimele au precizat că au fost mulțumite de serviciile acordate de către lucrătorii medicali (92,7%) și psihologi (76,4%). În același timp, studiul ”Practicile existente privind accesul la justiție pentru victimele violenței în familie și realizarea drepturilor la asistență juridică în Republica Moldova”, realizat de organizația ”La Strada”, dezvăluie că jumătate dintre victimele asistate au indicat că asistentul social și polițistul nu au întreprins măsuri pentru a le proteja.
”Deși asistentul social și primarul ştiau despre actele de violenţă din familia lor, aceștia nu le-au oferit nici o informaţie despre drepturile ce le au şi procedura de apărare a lor. Suplimentar, a fost menționat că, asistentul social și polițistul de sector au omis frecvent efectuarea vizitelor de monitorizare privind executarea ordonanțelor de protecție, ceea ce constituie un motiv al insatisfacției și credibilității reduse”, este menționat în studiu.
Fiecare a șasea femeie din țara noastră în vârstă de 15-64 de ani este maltratată în familie, potrivit Biroului Național de Statistică.