Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Asigurare medicală obligatorie pentru ambii părinți care cresc cel puțin 4 copii - Detalii

Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Parlamentul a votat în ședința de astăzi un proiect de lege ce presupune ca ambii părinți care cresc cel puțin patru copii să beneficieze de asigurare medicală obligatorie din contul statului.

CHIȘINĂU, 28 feb - Sputnik. Ambii părinți, chiar și cei adoptivi, care cresc cel puțin patru copii vor putea beneficia de statut de persoană asigurată în sistemul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală (AOAM) din contul statului. 

Parlamentul a aprobat în ședința plenară de astăzi, în lectura finală, un proiect de lege pentru modificarea articolului 4 din Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală.

Viorica Dumbrăveanu - Sputnik Moldova
Sănătatea în 2020: Acces mai mare la medicamente și operații gratuite

Proiectul de modificare specifică că de statut de persoană asigurată în sistemul AOAM va beneficia părintele, inclusiv adoptiv, care exercită în mod efectiv creșterea și educarea a patru și mai mulți copii, pentru perioada în care cel puțin un copil are vârsta de până la 18 ani. Documentele justificative care confirmă faptul că părintele exercită în mod efectiv creșterea și educarea copiilor vor fi eliberate de către structurile teritoriale de asistență socială.

Anterior Curtea Constituțională a aprobat o Hotărâre prin care a remarcat faptul că un tată poate să se implice în creșterea copiilor săi atât în plan economic, cât și pe plan efectiv, în același mod ca o mamă. În acest sens fiind stabilită existența unui tratament diferențiat privind dreptul de asigurare obligatorie a asistenței medicale din contul statului. Astfel, proiectul de lege pentru modificarea articolului 4 din Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală vine, inclusiv, să racordeze aceasta la prevederile constituționale.

Fluxul de știri
0