CHIȘINĂU, 26 feb - Sputnik. Cetățenii moldoveni au fost cuprinși de panică din cauza coronavirusului, după izbucnirea unui focar în nordul Italiei. Aceștia au alergat la farmacii ca să-și procure măști de protecție. Însă au constat că în multe dintre acestea pur și simplu nu mai sunt măști pentru că, se pare, unii au decis să facă ”business” pe seama cetățenilor.
Sputnik a scris despre faptul că unii agenți economic au majorat de câteva ori prețul pentru măștile de protecție. Iar autoritățile au ”luat la ochi” companiile care comercializează la prețuri exagerate măști de protecție și produse dezinfectante.
În cadrul ”Liniei directe cu președintele”, Igor Dodon a venit cu o atenționare atât pentru cetățeni, cât și pentru agenții economici care recurg la mijloace neoneste.
”Măștile medicale nu sunt necesare pentru persoanele sănătoase, dar pentru cele bolnave, pentru că pe cele sănătoase nu le apără cu nimic. Ele trebuie schimbate foarte des. Este un element determinat de panică. Și am văzut că sunt agenți economici care încearcă să facă business pe asta. O să le rupem mâinile, dacă nu capul. Noi știm cine au majorat prețul de două, trei, patru ori și fac business pe asta”, a declarat Dodon.
Totodată, el a subliniat ca nu trebuie să se facă speculație politică, economică și nici panică, precizând că statul face față situației și ”dacă este necesar, să intervenim mai în forță”.
Totodată, premierul Ion Chicu a anunțat că astăzi, în cadrul ședinței de Guvern, va fi examinată chestiunea privind limitarea mărimii adaosului comercial pentru măști (medicale) și alte mijloace de protecție personală la 20%.
”Recomand comercianților de asemenea produse să "coboare prețurile și picioarele pe pământ. Din informațiile pe care le avem, depozitele unor speculanți sunt pline cu măști. Le recomand să le scoată în vânzare", a scris Chicu pe pagina sa de Facebook.
De asemenea, Serviciul Fiscal de Stat si Inspecția Financiară, vor vizita pe 27 februarie absolut toate farmaciile din țara pentru a verifica prețurile. Vor verifica și stocurile disponibile.
Contactat de Sputnik Moldova, reprezentantul Agenției pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței, Nicolae Olărașu a declarat că prețurile la produse sunt stabilite în procesul liberei concurențe, pe baza cererii și ofertei.
Iar din cauza că adaosul comercial nu este reglementat „agentul economic stabilește prețul acestor produse conform prețului producătorului manifestând concurență loială și creșterea bunăstării consumatorilor”, a menționat Nicolae Olărașu.
Totodată, Agenția a sesizat Consiliul Concurenței solicitând să verifice potențialele înțelegeri între întreprinderile concurente care au drept scop fixarea prețurilor mai mari față de perioada de până la epidemia care a izbucnit în Wuhan, China, în decembrie 2019.
Amintim, prețul măștilor de protecție a crescut de aproape șase ori. Dacă până nu demult acestea costau între 5 și 78 de bani, acum prețul acestora se ridică până la peste 6 lei în unele farmacii.