Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Suferim de infecții mai periculoase decât coronavirusul: De ce suntem panicați?

© Sputnik / Rodion ProcaMarina Golovaci
Marina Golovaci - Sputnik Moldova
Abonare
Gripa, tuberculoza și rujeola sunt infecții mult mai periculoase decât coronavirusul. De ce moldovenii sunt panicați? Iată cum explică această panică secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Marina Golovaci.
Suferim de infecții mai periculoase decât coronavirusul: De ce suntem panicați?

Aproape 2000 de cazuri de gripă au fost înregistrate în țară, de la începutul sezonului rece și peste 177 de mii de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare. Vorbim despre afecțiuni care declanșează grave complicații, în special, în cazul copiilor, bătrânilor și persoanelor cu maladii cronice și imunitate compromisă. Mai mult, numărul bolnavilor este în creștere, deja de trei săptămâni. Această realitate este trecută cu vederea de majoritatea oamenilor, antrenată în discuții controversate despre coronavirusul de tip nou.

”Nu există diferențe de simptome între coronavirusul de tip nou și infecțiile respiratorii obișnuite. Se manifestă prin rinoree, disconfort faringian, tuse, febră sau ca o infecție respiratorie obișnuită. Ce impact are asupra organismului? La fel ca orice infecție respiratorie. Virulența coronavirusului este mai joasă decât virulența rujeolei, gripei și tuberculozei. Nu este un virus agresiv”, a explicat Marina Golovaci.

Coronavirusul de tip nou este periculos în cazul bătrânilor, bolnavilor cu afecțiuni cronice sau autoimune. Ca și în cazul virusului gripal, infecția acutizează bolile existente.

”Complicația cea mai gravă pe care o provoacă infecția coronavirus este pneumonia severă. Potrivit statisticilor, până în prezent acest virus nu a afectat copiii și persoanele tinere. Majoritatea care dezvoltă boala sunt bătrâni și bolnavi cronici. Decesele înregistrate au survenit ca urmare a acutizării afecțiunilor de care sufereau bolnavii”, a precizat Marina Golovaci.

Пассажир в защитной маске использует свой телефон - Sputnik Moldova
Societate
Ultimele informații privind coronavirusul în Moldova: Detalii
Dacă infecția gripală este mai periculoasă decât coronavirusul, iar anual sute de persoane din țara noastră se îmbolnăvesc de gripă, cât de justificată este panica în rândul populației? Iată cum explică această situație Marina Golovaci:

”Panica este cauzată de faptul că infecția a fost necunoscută în momentul izbucnirii. De aceea, inițial, OMS a alertat guvernele. La început, când savanții au început să studieze virusul, nu știam la ce să ne așteptăm. Acum însă situația s-a schimbat. Infecții  apar periodic în lume. Trebuie să fim realiști și calmi”, a menționat Marina Golovaci.  

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, până în prezent în lume au fost înregistrate 81 027 de cazuri de coronavirus de tip nou, dintre care 322 - în Italia. Aproape 2700 de persoane au decedat, majoritatea bătrâni și bolnavi cronici.  

Fluxul de știri
0