Comisia Europeană îngroapă ultimele companii românești

© AFP 2024 / JOHN THYSComisia Europeană
Comisia Europeană - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia Europeană cere ca statul român să ia înapoi sprijinul dat Companiei Naționale Române a Uraniului și companiei CFR Marfă, amenințând astfel supraviețuirea ultimelor companii românești.

BRUXELLES, 25 feb - Sputnik, Daniela Porovăț. România trebuie să recupereze un ajutor dat din partea statului Companiei Naționale Române a Uraniului în valoare de aproximativ 13 milioane de euro, a anunțat ieri Comisia Europeană. La fel, Comisia cere României să recupereze 570 de milioane de euro de la CFR Marfă, cu același pretext că ar fi un ajutorul de stat incompatibil cu normele UE.

Peter Michalko  - Sputnik Moldova
Moldova, o mică colonie la marginea Europei – Iată de ce Michalko ne face cu degetul
Decizia este scandaloasă pentru că amenință supraviețuirea celor două companii românești pe care au pus ochii de multă vreme companii străine, iar această hotărâre a Comisiei ar putea duce la privatizarea celor două companii românești în beneficiul străinilor.

Conform anunțului făcut astăzi, Comisia Europeană a constatat că diferite măsuri de sprijin public acordate de România în favoarea Companiei Naționale a Uraniului SA (CNU) - deținută de stat - nu sunt în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate.

În consecință, a decis Comisia, România nu poate pune în aplicare măsurile de sprijin prevăzute în planul de restructurare. De asemenea, aceasta trebuie să recupereze un ajutor pentru salvare incompatibil în valoare de 13 milioane de euro, pe care CNU l-a primit în 2016, plus dobânda.

La 12 iunie 2017, România a notificat Comisiei un plan de restructurare a CNU, care se confrunta cu dificultăți financiare.

Ultimul plan de restructurare prezentat de România în aprilie 2019 prevedea un sprijin public total în valoare de aproximativ 38 de milioane de euro (178 de milioane lei). Această sumă includea diverse granturi acordate de stat, precum și nerambursarea împrumutului pentru salvare în valoare de 13 milioane de euro (62 de milioane lei) acordat în 2016.

Comisia a stabilit că planul de restructurare prezentat de România nu este în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, astfel că România nu poate pune în aplicare măsurile de ajutor prevăzute în plan, care includ granturi acordate de stat și nerambursarea împrumutului pentru salvare din 2016.

Romania 1989 - Sputnik Moldova
România: 30 de ani de la Revoluție, 15 de la intrarea în NATO, 12 de la intrarea în UE
În plus, Comisia a concluzionat că împrumutul pentru salvare din 2016, în valoare de aproximativ 13 milioane de euro, plus dobânda, care a fost prelungit și nu a fost rambursat după șase luni, este incompatibil cu normele UE privind ajutoarele de stat și trebuie să fie recuperat de România.

Scopul final al acestei decizii a Comisiei Europene se vede din consecințele directe ale recuperării ajutorului de stat: în cazul în care CNU nu este în măsură să restituie ajutorul, compania românească va trebui să își înceteze activitățile economice și să fie în cele din urmă lichidată, activele sale productive urmând a fi dobândite de alte societăți.

Aceeași situație se va aplica și pentru CFR Marfă, o companie dorită de multă vreme de compania de căi ferate din Germania.

Așa că nu ar fi de mirare ca în viitorul apropiat, cele două companii penalizate astăzi de Comisie să ajungă pe mâinile companiilor străine care vor profita de situație pentru a le cumpăra repede și ieftin.

Fluxul de știri
0