Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Protest la ambasada Estoniei din Moscova împotriva persecuției Sputnik

© Sputnik / Владимир Астапкович / Accesați arhiva multimediaОдиночные пикеты у посольства Эстонии в Москве
Одиночные пикеты у посольства Эстонии в Москве - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
De Ziua Independenței Estoniei, jurnaliștii Sputnik le-au amintit autorităților acestei țări despre libertatea de a alege locul de muncă.

CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik. Directorul executiv al AIP Rossiya Segodnya, Kirill Vîșinski, și conducătorul Sputnik Estonia, Elena Cerîșeva, au pichetat ambasada Estoniei din Moscova.

Зимняя сессия ПАСЕ - Sputnik Moldova
Rusia
Jurnaliștii ruși au povestit la APCE despre presiunile exercitate asupra Sputnik Estonia

De ziua independenței Estoniei, marcată pe 24 februarie, jurnaliștii au decis să le reamintească autoritățile acestei țări despre persecutarea angajaților Sputnik.

La sfârșitul anului trecut, angajații Sputnik Estonia au primit din partea conducerii departamentului poliției și serviciul de frontieră amenințări directe cu intentarea unor dosare penale în cazul în care nu-și întrerup contractele de muncă până pe 1 ianuarie 2020. Drept argument pentru astfel de acțiuni au servit sancțiunile introduse de Uniunea Europeană pe 17 martie 2014 împotriva unor persoane fizice și juridice din Rusia, în contextul evenimentelor din Ucraina.

Totuși, sancțiunile UE nu au fost introduse împotriva AIP “Rossiya Segodnya”, din care face parte Sputnik, ci personal împotriva directorului agenției, Dmitryi Kiseliov.

Vîșinski a declarat jurnaliștilor că speră ca „de Ziua Independenței Estoniei, MAE, ambasada sau chiar autoritățile estoniene, vor reacționa la situația creată în jurul jurnaliștilor care colaborau cu reprezentanța estoniană a Sputnik”.

“Sperăm că în această zi, când estonienii sărbătoresc, ei nu doar vor sărbători, dar își vor aminti și de acele valori pentru care au optat în Ziua Independenței”, a spus Vîșinski.

Potrivit lui, e vorba de libertate, independența politicii editoriale, libertatea a alege profesia și locului de muncă.

"Din păcate, astăzi oamenii care au colaborat cu redacția noastră sunt lipsiți de aceste libertății. Ne-am dori ca funcționarii estonieni să aibă mustrări de conștiință, dacă am putea miza pe un astfel de gest din partea autorităților estoniene, precum încetarea unor represiuni directe a jurnaliștilor care au lucrat pentru Sputnik Estonia", a declarat Vîșinski.

În rândul ei, Cerîșeva a amintit că pe 24 februarie, în calitate de redactor șef al Sputnik Estonia, urma să sărbătorească împreună cu tot colectivul patru ani de la înființarea agenției.

“Anume în această zi, acum patru ani, am intrat în emisie directă. Însă, de două luni colectivul este concediat. Ei se află acum într-un concediu forțat, fără un loc muncă, fără mijloace de existență pentru că autoritățile Estoniei i-au forțat să-și întrerupă contractele de muncă cu AIP „Rossiya Segodnya””, a spus Cerîșeva.

În opinia ei, „un stat european, care se poziționează drept unul democratic, a lipsit de locurile de muncă peste 30 de persoane doar pentru că ei gândesc altfel, pentru că sunt în afara mainstreamului”.

Comentând situația din jurul Sputnik Estonia, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că autoritățile ruse vor face totul pentru a susține Sputnik în activitatea lui în afara țării.

Fluxul de știri
0