Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Eșec total la Bruxelles: Bugetul UE a rămas în aer - detalii

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Accesați arhiva multimediaЗдание Еврокомиссии
Здание Еврокомиссии - Sputnik Moldova
Abonare
Summitul UE dedicat obţinerii unui acord privind cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027 s-a încheiat vineri cu un mare eșec, iar neînțelegerea dintre statele europene privind alocarea banilor pare ireconciliabilă

CHIȘINĂU, 22 feb - Sputnik. Cei 27 de şefi de stat şi de guvern au petrecut 27 de ore în negocieri dure privind bugetul UE pe 2021-2027, dar nu au reușit să treacă peste diferențele profunde de abordare dintre statele net contributoare şi cele care au dorit menținerea nivelului cheltuielilor.

Germany's Foreign Minister Frank-Walter Steinmeier talks to the press  - Sputnik Moldova
Steinmeier: UE are nevoie de o îmbunătățire a relațiilor cu Rusia

Înainte de reluarea summitului, Charles Michel a venit cu o nouă propunere, care limita cheltuielile la 1,069% din venitul naţional brut al statelor membre. Aceasta a fost însă imediat respinsă când liderii statelor membre s-au întors la masa de discuţii şi preşedintele Consiliului European încercat să le-o prezinte.

"Din nefericire, am observat că nu a fost posibil să ajungem la un acord. Am observat că mai avem nevoie de timp", a spus Michel la conferinţa de presă de după încheierea summitului.

Mai grav, Michel nu a putut nici măcar să stabilească data viitorului summit pentru discutarea bugetului UE.

"Diferenţele au fost pur şi simplu prea mari. Chiar şi datele preliminare ale noii propuneri au fost suficiente pentru a arăta că nu va fi suficient pentru a depăşi diferenţele", a recunoscut și Angela Merkel în faţa jurnaliştilor.

Președintele Comisiei Europene a vrut să mascheze înfrângerea afirmând că "asta este democraţia. Este o bună tradiţie în democraţie să discuţi şi să dezbaţi", dar cuvintele frumoase ale Ursulei von der Leyen nu pot ascunde dezamăgirea liderilor europeni.

Ceea ce a devenit clar cu această ocazie este configurarea a două tabere europene, cea a țărilor bogate care vor doar să beneficieze de avantajele de a le domina economic pe celelalte, dar nu mai vor să contribuie la reducerea decalajelor, și cea a statelor mai sărace care încearcă degeaba să ajungă din urmă Vestul dezvoltat.

Fluxul de știri
0