CHIȘINĂU, 22 feb – Sputnik. Pe 22 februarie intră în vigoare Legea privind siguranța alimentelor, care prevede inclusiv un șir de restricții la importul produselor alimentare.
În linii mari, legea urmărește să instituie o mai bună protecție a sănătății consumatorilor, a intereselor acestora privind siguranța alimentelor, ținând cont de diversitatea aprovizionării cu produse alimentare, inclusiv cu produse tradiționale, și asigurând funcționarea eficientă a pieței naționale.
Totuși, autoritățile au constatat, cu foarte puțin timp înainte de intrarea în vigoare a documentului, că este necesară operarea unor modificări pentru că altfel ar fi pusă în pericol aprovizionarea cu anumite produse.
Este vorba de articolul 21, alin. (3): ” Se interzice importul de produse alimentare cu termenul de valabilitate de până la 90 de zile în cazul în care au rămas mai puțin de 30 de zile din termenul de valabilitate respectiv, iar pentru restul produselor alimentare se interzice importul în cazul în care au rămas mai puțin de 60 de zile până la expirarea termenului de valabilitate al acestora”.
Astfel, potrivit prevederii legale, produsele cu un termen de valabilitate mai mic de 30 zile practic nu vor mai putea fi importate. Iar aici am putea vorbi de produse lactate, de exemplu, dar și de alte produse alimentare care nu pot avea un termen de valabilitate foarte mare.
De aceea, în noua redacție textul ”30 de zile” urma să fie înlocuit cu ”1/3”, adică produsele care urmează să fie introduse în țară să nu fie mai puțin de o treime din termenul de valabilitate stabilit de producător.
Dar, deoarece Parlamentul nu a mai examinat vineri proiectul de modificare a Legii, întrebarea este ce se va întâmpla de astăzi cu produsele de acest gen care urmează să intre în Republica Moldova.
În acest context, deputatul Alexandr Slusari a criticat dur Cabinetul de Miniștri, dar în special pe ministrul Agriculturii Ion Perju, care nu au avut grijă să semnaleze la timp și să soluționeze această problemă legislativă.
Totodată, parlamentarul a fost revoltat de faptul că acest lucru nu s-a întâmplat nici în ultima zi când se mai puteau face modificările din cauza că nu a fost respectată agenda Parlamentului. Deși în ajun comisia parlamentară de profil a insistat pe necesitatea adoptării de urgență a modificărilor.
Astfel, potrivit deputatului, există riscul ca foarte multe produse alimentare, care au termenul de valabilitate mai mic de 30 de zile, și care urmează să fie aduse în Republica Moldova vor fi oprite la frontieră. Iar din această cauză ar putea să apară probleme cu camioanele care sunt deja la hotar, ar putea afecta imaginea țării, consideră Slusari.
Mărul discordiei: De ce parlamentarii nu au putut găsi o cale de conciliere>>>
Totodată, în opinia lui, acest lucru ar putea duce la creșterea prețurilor și ar putea influența negativ situația privind aprovizionarea cu produse alimentare, de exemplu cu cele pe care Moldova nu le produce în general.