Un grup de 117 medici denunță tortura la care este supus Julian Assange

© AP Photo / Victoria Jones/PA via APОснователь WikiLeaks Джулиан Ассанж в полицейском автомобиле (11 апреля 2019). Лондон
Основатель WikiLeaks Джулиан Ассанж в полицейском автомобиле (11 апреля 2019). Лондон - Sputnik Moldova
Abonare
Un grup de 117 medici denunţă "tortura psihologică" la care este supus Julian Assange. De asemenea, fondatorul Wikileaks a primit susținere publică şi din partea asociaţiei Reporteri fără Frontiere.

BRUXELLES, 19 feb - Sputnik, Daniela Porovăț. Într-o scrisoare publicată în revista medicală britanică The Lancet, un grup de medici din 18 ţări acuză guvernul britanic că aduce atingere dreptului fundamental al lui Julian Assange de a avea acces la îngrijiri, cu o săptămână înainte de examinarea de către justiţia britanică a cererii de extrădare a acestuia. În prezent, Assange este deţinut în închisoarea de înaltă securitate Belmarsh.

Основатель Wikileaks Джулиан Ассанж  - Sputnik Moldova
Declarație: Assange, deținut în condiții mai dure decât teroriștii
"Dacă Assange ar fi fost să moară într-o închisoare britanică", după cum a avertizat raportorul special al ONU asupra torturii Nils Melzner în noiembrie, "el ar fi fost efectiv torturat până la moarte'', estimează semnatarii scrisorii.

După ce Julian Assange a fost examinat de un medic în 2015 la ambasada Ecuadorului la Londra, unde s-a refugiat cu trei ani înainte, recomandările medicilor au fost "constant ignorate", adaugă ei în textul publicat în revista britanică.

Medicii semnatari ai scrisorii denunţă o "politizare a principiilor fundamentale ale medicinii, ale cărei implicări depăşesc cazul lui Julian Assange".

"Le cerem guvernelor să pună capăt torturii la care este supus Assange şi să-i asigure accesul la îngrijiri mai bune, înainte să fie prea târziu", se arată în documentul citat.

Și jurnaliștii îi iau apărarea fondatorului Wikileaks

Opunându-se cu fermitate extrădării lui Assange, care "a transmis informaţii de interes general unor jurnalişti", asociaţia RSF a lansat la rândul ei o petiţie care a fost semnată până în acest moment de peste 21.000 de persoane.

La începutul lui noiembrie, raportorul ONU asupra torturii a declarat pentru AFP că îngrijorarea lui era legată de "noi informaţii medicale transmise de mai multe surse fiabile, potrivit cărora sănătatea lui Assange a intrat într-un cerc vicios de anxietate, stres şi neputinţă, tipic pentru persoanele expuse unei izolări prelungite şi unui arbitrar constant".

Deţinut în închisoarea Belmarsh, în sudul Londrei, după arestarea lui în aprilie 2019 la ambasada Ecuadorului, Julian Assange este cerut de SUA, unde riscă până la 175 de ani de închisoare pentru spionaj pentru că a expus secretele politicii americane.

Publicarea acestor documente a fost în interesul public, iar nu un act de spionaj, iar contribuția lui Julian Asssange din punct de vedere jurnalistic este indeniabilă, arată clar Reporteri fără Frontiere în articolul menționat.

Fluxul de știri
0