Transportul de pasageri este în declin, creșterea înregistrată în anul trecut este de nici măcar un procent.
Mai exact, Biroul Național de Statistică informează că, în ianuarie-decembrie 2019, cu transportul public au fost transportați 103 milioane de pasageri, ceea ce este cu 0,8% mai mult decât în perioada similară din anul 2018.
Parcursul pasagerilor a constituit 5974,6 milioane pasageri-km, cu 0,8% mai mult comparativ cu ianuarie-decembrie 2018.
Pe parcursul anului trecut, transportul rutier de pasageri a avut cea mai mare pondere în transportul de pasageri în general: 97,2%, fiind urmat de transportul aerian: 1,5% și transportul feroviar: 1,1%.
Transportul feroviar de pasageri se prăbușește: numărul călătorilor s-a redus cu o treime
Comparativ cu anul 2018, creșteri au fost înregistrate la transportul rutier de pasageri cu 1,4%.
Totodată, în 2019 se atestă o scădere față de 2018 în transportul feroviar de pasageri de 32,1%, aerian de 3,2% și fluvial 0,1%.
Transportul de mărfuri, în cădere clară
Situația din transportul de mărfuri este și mai proastă, aici înregistrându-se o scădere clară a volumelor de marfă transportate. În 2019 întreprinderile de transport feroviar, rutier, fluvial și aerian au transportat 18,9 milioane de tone de mărfuri, volum inferior celui înregistrat în 2018 cu tocmai 3,7%.
În anul trecut întreprinderile de transport rutier (inclusiv întreprinderile cu alte genuri de activitate, dar care efectuează transporturi rutiere de mărfuri contra plată) au transportat 14,5 milioane de toane de mărfuri, cu 0,4% mai puțin față de anul 2018.
O descreștere îngrijorătoare a înregistrat-o anul trecut transportul feroviar de mărfuri.
Biroul Național de Statistică ne anunță că în 2020, cu mijloacele de transport feroviar au fost transportate 4,3 milioane de tone de mărfuri sau cu 13,6% mai puțin față de anul 2018.
Câteva concluzii care trebuie să ne pună în gardă, inclusiv pe guvernanți
Faptul că în anul trecut nu avem o creștere nici măcar de un procent a numărului cetățenilor care călătoresc cu transportul public arată clar că populația țării nu o duce prea bine, că este săracă și nu-și poate permite să achite costurile pentru acest serviciu.
A doua concluzie este la fel de dezolantă. Micșorarea cu aproape 4 la sută a numărului de tone de mărfuri transportate arată clar că și economia traversează o perioadă proastă de tot. Dacă nu au producere, nu ai industrie, economie, nu ai dezvoltare, atunci nu ai nici mărfuri ca să le transporți. Simplu ca bună ziua.
Iar a treia concluzie este că transportul feroviar este pe cale de dispariție în Republica Moldova. Priviți și dumneavoastră: timp de un an numărul călătorilor care au recurs la serviciile acestui gen de transport a scăzut cu tocmai 32,1%, iar volumul de mărfuri transportate cu trenul marfar este în scădere cu 13,6%.