Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pentru care fapt Guvernul Chicu îi este recunoscător Uniunii Europene

© Photo : Guvernul Republicii Moldova Premierul Ion Chicu a participat la masa rotundă ”Oportunitățile și provocările mediului privat după 5 ani de la implementarea Acordului DCFTA”
Premierul Ion Chicu a participat la masa rotundă ”Oportunitățile și provocările mediului privat după 5 ani de la implementarea Acordului DCFTA” - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul Ion Chicu a participat la masa rotundă ”Oportunitățile și provocările mediului privat după 5 ani de la implementarea Acordului DCFTA”, ne anunță Direcția Comunicare și Protocol al Guvernului Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 19 feb – Sputnik. Prim-ministrul Ion Chicu a participat ieri la marcarea a 5 ani de la implementarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) dintre Moldova și UE.

Evenimentul a fost organizat de către Asociația Businessului European (EBA) și a reunit mai mulți oficiali europeni, parteneri de dezvoltare, reprezentanți ai corpului diplomatic, ai MEI, conducerea MADRM, ANSA, Serviciului Vamal, dar și zeci de agenți economici din țară, inclusiv, din regiunea transnistreană.

Subiectul discuțiilor a vizat oportunitățile și provocările pentru mediul privat pe parcursul implementării DCFTA. 

Premierul a menționat că o dată cu semnarea Acordului ”mărfurile noastre nu mai au nevoie de viză pentru a merge în UE”, fapt pentru care Guvernul este recunoscător Uniunii Europene.

Totodată, cca 70% din exporturi merg spre Uniunea Europeană, fiind peste 1800 de companii exportatoare în UE din totalul de cca 2500 de agenți economici exportatori  autohtoni.

„Avem nevoie de parteneri în toate părțile lumii. Cifrele arată cât de multe putem face când învățăm și când nu ne temem de schimbări. Este important ca exporturile noaste în UE să fie completate și de mărfuri cu o valoare adăugată mai sporită, or, actualmente materia agricolă predomină în detrimentul produselor agroalimentare prelucrate, mai ales de origine animalieră”, a spus premierul.

Ion Chicu s-a referit și la provocările în domeniu, care necesită a fi tratate cu înțelepciune, cea mai periculoasă imigrația tinerilor:

„Moldova are tineri energici și educați – țara investește în educația și sănătatea lor, dar cum ajung maturi ei pleacă. Trebuie să elaborăm și să implementăm programe care pot convinge tinerii să rămână în Moldova și să se implice în modernizarea țării. Solicit suportul UE în competiția pentru resursele de muncă pe banii moldovenilor”, a adăugat prim-ministrul.

Fluxul de știri
0