Din acest an, polița de asigurare medicală acoperă noi servicii și investigații medicale performante, pentru care anterior pacienții asigurați medical trebuiau să plătească. Detalii a oferit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, vicedirectorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Denis Valac.
Una dintre cele mai performate investigații medicale, finanțate de Compania Națională de Asigurări în Medicină din 2020, este tomografia cu emisie de pozitroni, efectuată bolnavilor de cancer. Până în 2020, pacienții puteau face procedura doar peste hotare, din surse financiare proprii.
”Tomografia cu emisie de pozitroni este o investigație de tratament de ultimă generație. Pacienților li se introduce în corp un lichid special care ajută la depistarea moleculelor cancerigene. Este o premieră pentru țara noastră. Anterior, bolnavii plecau peste hotare pentru această investigație. Din acest an, investigația va fi efectuată în țară, din sursele fondurilor de asigurări medicale. O investigație costă în jur de 20 de mii de lei”, a explicat Denis Valac.
De servicii și investigații medicale noi vor beneficia diverse categorii de bolnavi. Acestea vor fi prestate nu doar în spitalele republicane, dar și în instituțiile medicale primare și spitalicești din raioane.
”Programul Unic al Asigurării Obligatorii de Asistenţă Medicală prevede un spectru vast de servicii și investigații medicale noi, disponibile pentru toate persoanele asigurate. Modificările operate în program vizează următoarele domenii: înlocuirea investigațiilor medicale vechi cu cele performante, inclusiv în domeniul oncologiei, recuperarea cheltuielilor de transport pentru pacienții care fac chimioterapie, servicii medicale pentru persoanele vârstnice. Procedura de acces la servicii medicale nu a fost modificată. Persoana asigurată va primi bilet de trimitere de la medicul de familie pentru a beneficia de aceste investigații și servicii medicale”, a precizat Denis Valac.
În prezent, pentru a putea face gratuit o investigație medicală de înaltă performanță, pacientul trebuie să aștepte câteva luni, dacă nu este o urgență. Din acest an va avea însă posibilitatea să se programeze mai repede, datorită unui program informațional implementat de Compania Națională de Asigurări în Medicină.
”Din 2020, medicul de familie va indica pacientului doar investigația care trebuie realizată. Ulterior, acesta va accesa programul informațional și va putea selecta instituția medicală unde va putea face mai rapid procedura medicală. Aceasta va contribui la reducerea perioadei de așteptare pentru investigații mediale performante”, a menționat Denis Valac.
Mai multe detalii aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.