Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovenii nu se vor mai putea împrumuta atât de ușor – autoritățile intervin drastic

© Sputnik / OsmatescoВячеслав Ионицэ
Вячеслав Ионицэ - Sputnik Moldova
Abonare
Organizațiile de creditare nebancară vor activa după reguli mai stricte. Guvernul a avizat pozitiv un proiect al CNPF ce prevede reglementări clare pentru aceste instituții.
Moldovenii nu se vor mai putea împrumuta atât de ușor – autoritățile intervin drastic

Oamenii care au un credit sau mai multe vor putea mai greu să acceseze un împrumut, mai ales dacă venitul nu le permite acest lucru. Intenția autorităților proiectului este de a diminua riscurile de supraîmpovărare a populației. Astfel, companiile de microcreditare vor trebui să se alinieze la registrul unic și să facă schimb de date pentru ca toate companiile de creditare să aibă o bază de informații comună, pentru a vedea istoria creditară a potențialilor clienți.

Economistul Veaceslav Ioniță susține că ideea CNPF de a reglementa activitatea de creditare nebancară este una bună, întrucât moldovenii se împrumută prea mult, dar în multe cazuri aceste persoane nu pot întoarce creditele.

”După criza bancară din 2014, numărul companiilor de creditare nebancară au crescut substanțial. Pe de altă parte, s-a observat un lucru foarte important – cetățenii noștri se împrumută foarte mult. În prezent, cetățenii noștri au depășit un volum al datoriilor de peste 20 de miliarde de lei, dintre care în jur de șapte miliarde de lei sunt de la instituțiile de creditare nebancară. Educația financiară a oamenilor din Moldova este foarte slabă. Foarte ușor găsești pe piață dobânzi de 400 de procente”, a declarat Veaceslav Ioniță.

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate în jur de 160 de organizații de creditare nebancară, activele cărora constituie peste 10 miliarde de lei, iar portofoliul consolidat al activității de creditare nebancară este de cca 9 miliarde de lei, dintre care credite nebancare – 7,5 miliarde de lei și leasing financiar – 1,5 miliarde de lei.

Fluxul de știri
0