Guvernul de la Chișinău a aprobat, miercuri, 12 februarie, un proiect ce prevede lipsirea judecătorilor de pensiile speciale de care se bucură în prezent. Desigur, decizia nu este pe placul magistraților, care spun că micșorarea garanțiilor sociale i-ar putea determina pe unii să plece din sistem.
Doctorul habilitat în drept constituțional Teodor Cârnaț se arată sigur că o astfel de decizie nu va provoca niciun val de plecări din sistemul judecătoresc, totuși, în eventualitatea în care unii magistrați ar pleca, sistemul nu s-ar pierde. Și asta, deoarece, universitățile din țară au pregătit în ultimii ani juriști suficienți pentru a face față unor astfel de situați, iar concurența chiar ar fi mare.
Întrebat dacă micșorarea garanțiilor sociale nu-i va face pe judecători și procurori mai vulnerabili, doctorul habilitat în drept constituțional a reiterat:
„Am declarat și anterior că acei judecători și procurori care s-au obișnuit să ia mită vor continua să ia mită și în continuare, până când societatea îi va identifica și ulterior vor fi excluși din domeniul respectiv”, conchide Teodor Cârnaț.
Și asta, deoarece pe unii judecători și procurori nu-i motivează pensia sau salariul mare pe care îl ridică, ci însăși posibilitatea de a face bani mari luând mită.
Precizăm că salariile judecătorilor se stabilesc în funcție de experiența pe care aceștia o au, dar și nivelul instanței judecătorești în care activează. Potrivit legislației din Moldova, valoarea salariului magistraților variază între 3 şi 5 salarii medii pe economie. Având în vedere că salariul mediu pe economie în anul 2020 este de 7953 de lei, un simplu calcul arată că magistrații moldoveni ridică lunar între 23 de mii de lei și 40 de mii de lei.
Și salariul de funcție al procurorilor se stabilește ținându-se cont de nivelul procuraturii în care își desfășoară activitatea și de vechimea în muncă. În acest caz, valoarea salariului variază între 2,7 şi 4,5 salarii medii pe economie.