Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Forme de tuberculoză mortale pentru copii, care pot fi prevenite doar prin vaccinare

© Sputnik / Rodion ProcaDiana Condrațchi
Diana Condrațchi - Sputnik Moldova
Abonare
Diana Condrațchi, medic pneumolog: ”Sunt două forme ale tuberculozei mortale pentru copii, care pot fi prevenite doar prin vaccinare”
Forme de tuberculoză mortale pentru copii, care pot fi prevenite doar prin vaccinare

Diana Condrațchi, medic pneumolog în cadrul Departamentului Monitorizare și Evaluare a Institutului de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc” a explicat, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, cauzele și consecințele formelor grave de tuberculoză la copii.

Forme grave de tuberculoză dezvoltă copiii cu imunitate compromisă.

”Vorbim despre copii infectați cu virusul HIV, bolnavi de diabet, copiii care frecvent fac infecții respiratorii sau care suferă de boli autoimune, copii la care tuberculoza nu a fost depistată la timp”, a precizat Diana Condrațchi.

Vorbim despre tuberculoza creierului și generalizată, forme care pot fi mortale.

”Sunt două forme de tuberculoză mortale la copii, mai ales la cei mai mici de 5 ani: tuberculoza creierului și tuberculoza care afectează mai multe organe. Aceste două forme pot fi prevenite prin vaccinarea împotriva tuberculozei”, a relatat Diana Condrațchi.

Copiii care nu au probleme de sănătate dezvoltă însă o formă ușoară a tuberculozei. În cazul lor, boala afectează doar ganglionii limfatici, nu și plămânii. Ca urmare, ei nu transmit infecția altor persoane, iar tratamentul decurge ușor.

”Imediat ce este depistat un caz suspect, începe ancheta epidemiologică, proces desfășurat în comun cu medicul de familie, medicul din domeniul sănătății publice și medicul ftiziopneumolog. Sunt examinați toți cei care au interacționat cu persoana suspectată de tuberculoză. Sunt desfășurate măsuri de dezinfecție în focar”, a explicat Diana Condrațchi.

Mai multe detalii aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.

Fluxul de știri
0