Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Expert, despre legea cetățeniei: E fals să crezi că toți interlopii lumii vor să o obțină

© Sputnik / Miroslav RotariRoman Chircă
Roman Chircă  - Sputnik Moldova
Abonare
Moratoriul asupra aplicării legii cu privire la acordarea cetățeniei prin investiții, care a durat două luni, urmează să expire pe 20 februarie.
Expert, despre legea cetățeniei: Impresia că toți interlopii lumii vor obține cetățenia...

Deși au rămas zile numărate, autoritățile deocamdată nu au spus dacă va fi prelungit sau nu acest moratoriu. Întrebat de către jurnaliști ce urmează să se întâmple, premierul Ion Chicu a precizat că a fost dispusă efectuarea unei analize asupra efectului dacă se va decide anularea legii ori prelungirea acesteia. Premierul a precizat că riscurile, dar și avantajele în ambele situații sunt practic pe aceiași poziție.

Expertul economic Roman Chircă spune că oferirea cetățeniei prin intermediul investițiilor este un lucru complementar la posibilitățile Republicii Moldova a-și îmbogăți bagajul investițional, dar și economic, în condițiile în care țara noastră nu are petrol sau alte resurse ce ar contribui la îmbunătățirea stării economice.

”S-a creat o impresie că toți interlopii lumii vor obține cetățenia Republicii Moldova, însă lucrurile nu stau chiar așa, întrucât acest business se află într-o albie pozitivă în alte țări. Republica Moldova stă la coada preferințelor potențialilor investitori. Oferirea cetățeniei prin intermediul investițiilor este un lucru complementar, noi nu ne putem permite să fim rigizi, noi nu avem gaze, corporații și alte chestii ce ar ajuta economia”, a declarat Roman Chircă.  

Primul moratoriu privind dobândirea cetăţeniei prin investiţie a fost instituit pe 31 iulie pe o perioadă de patru luni, începând cu 23 august. Legea prin care acesta a fost instituit prevede că Guvernul este în drept să decidă referitor la prelungirea moratoriului pentru o perioadă de cel mult două luni, ulterior acest moratoriu a fost prelungit de Guvernul Chicu.

Fluxul de știri
0