Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Coroanele de bronz de la memorialul Eternitate, furate în 2019, au fost găsite - detalii

© Sputnik / Miroslav RotariВ Кишиневе отметили 23 февраля
В Кишиневе отметили 23 февраля - Sputnik Moldova
Abonare
Au devenit cunoscute noi detalii despre cazul coroanelor de bronz care au fost furate, în vara anului 2019, de la memorialul gloriei militare ”Eternitate” din capitala Moldovei.

CHIȘINĂU, 14 feb– Sputnik. Coroanele de bronz care împodobeau complexul memorial ”Eternitate” din Chișinău, furate în vara anului trecut, au fost găsite la un punct de colectare a metalelor, potrivit unor date prealabile. Declarația a fost făcută pentru Sputnik Moldova de către șeful Comitetului Național de Coordonare ”Pobeda”, Alexei Petrovici.

"Potrivit datelor preliminare, coroanele au fost găsite la un punct de colectare a metalelor. Acum purtăm negocieri cu cei de la MAI pentru ca aceste coroane să fie transmise și instalate la locul lor”, a declarat interlocutorul.

Potrivit lui, coroanele au fost găsite în unul dintre raioanele țării. "Deocamdată, acestea sunt informațiile de care dispunem. Mai multe detalii nu vă pot da”, a subliniat Petrovici.

В Кишиневе отметили 23 февраля - Sputnik Moldova
Politică
Complexul „Eternitate”, în stare deplorabilă: Prezintă pericol pentru vizitatori – Video

Anterior a fost discutată ipoteza că, în cazul în care coroanele din bronz nu vor fi găsite, sculptorul care a elaborat construcția metalică instalată la Memorial ar fi gata să o facă copia acestora.

"În orice caz, în preajma marcării celei de-a 75-a aniversări a Marii Victorii, coroanele din bronz care au fost furate de la memorialul ”Eternitate” vor fi instalate din nou", a declarat Petrovici.

Reconstrucția complexului memorial „Eternitate” s-a încheiat în anul 2007. Anume atunci, perimetrul complexului a fost împrejmuit cu un gard din fontă, iar în preajma unor monumente au apărut instalații din bronz. În 2019, niște necunoscuți au furat două coroane de bronz, care erau instalate pe stele de marmură la intrarea în complex.

La examinarea locului furtului, s-a constatat că sculpturile grele din bronz au fost smulse pur și simplu de pe vergile metalice de care erau fixate.

Potrivit șeful Clubului Istorico-Patriotic Rus, Alexei Petrovici, acest lucru s-a întâmplat din cauza că memorialul nu dispune de pază. Ministrul Apărării, Victor Gaichuc, a declarat într-un comentariu către Sputnik că intenționează să discute chestiunea privind asigurare pazei complexului împreună cu Ministrul Afacerilor Interne. În plus, el a spus că va depune efort ca și Armata Națională să acorde o atenție specială protecției memorialului.

Fluxul de știri
0