Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Curs valutar BNM pentru 13 februarie: Iată cât costă euro și dolarul

© Sputnik / Miroslav RotariКурс валют
Курс валют - Sputnik Moldova
Abonare
Leul moldovenesc își continuă joi deprecierea în raport cu cele mai importante valute de referință, cu excepția hrivnei ucrainene. Euro și dolarul s-au scumpit semnificativ de la începutul săptămânii.

CHIȘINĂU, 13 feb - Sputnik. La cursul valutar al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) anunțat pentru joi, 13 februarie, un dolar american echivalează cu 17,67 lei, un euro – cu 19,28 lei, o hrivnă ucraineană – cu 72 de bani, un leu românesc – cu 4,04 lei moldovenești, iar o rublă rusească – cu 28 de bani.

© Photo : BNMRatele de schimb (curs valutar) pentru 13 februarie 2020
 Curs valutar BNM pentru 13 februarie: Iată cât costă euro și dolarul - Sputnik Moldova
Ratele de schimb (curs valutar) pentru 13 februarie 2020

Comparativ cu ziua de miercuri, dolarul și euro s-a scumpit cu câte 4 bani la cursul valutar BNM. Prețul dolarului a crescut cu 20 bani, iar euro s-a scumpit cu 14 bani de luni până joi.

Курс валют - Sputnik Moldova
Leul se depreciază: Cursul valutar BNM pentru 12 februarie

Deprecierea monedei naționale favorizează exporturile: produsele exportatorilor moldoveni, avându-și prețul inițial în lei, devin mai competitive pe piețele externe.

Deprecierea leului îi întristează însă pe moldovenii care-și primesc salariul în lei, dar cumpără euro și dolari pentru a aduna, de exemplu, de un apartament sau o mașină. De asemenea, scumpirea valutelor determină creșterea prețurilor produselor de import de pe rafturile magazinelor și din piețe.

În general, aprecierea și deprecierea leului moldovenesc nu reflectă starea economiei, dar reflectă tranzacțiile pe piața valutară internă. Oferta mare de valută are ca efect aprecierea leului, în timp ce oferta sub cerere sau diminuarea acesteia determină scumpirea valutelor și, respectiv, deprecierea monedei naționale.

Fluxul de știri
0