Doctorul habilitat în drept constituțional Teodor Cârnaț salută inițiativa Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale de excludere a posibilității de recalculare a pensiilor judecătorilor în funcție de mărimea salariului lunar pe care îl au. Potrivit lui Teodor Cârnaț, pensiile speciale pe care le ridică astăzi magistrații din Republica Moldova nu au nicio justificare. Mai mult, acestea creează o inechitate în rândul altor categorii de cetățeni care contribuie în aceeași măsură la bugetul asigurărilor sociale de stat.
„Noi trebuie să fim cu toții egali în fața legii, la fel cum trebuie să fim egali față de Fondul de Asigurări Sociale. De aceea, această propunere este binevenită, fiindcă eu sunt împotriva pensiilor speciale și a indemnizațiilor speciale pentru judecători. Pentru a asigura o echitate sociale și pentru a liniști spiritele în societate, eu sunt de părerea că acest principiu pe care îl promovează Guvernul este binevenit” a declarat fostul judecător la Consiliul Superior al Magistraturii Teodor Cârnaț.
Teodor Cârnaț spune că judecătorii cât și procurorii trebuie tratați pe picior de egalitate cu medicii, profesorii, dar și alte categorii de cetățeni care spre deosebire de ei, deși au salarii mult mai mici, nu beneficiază de niciun privilegiu.
„Acele pensii exagerate pe care le primesc unii funcționari publici, inclusiv și judecătorii își aveau argumentarea atunci când salariile lor erau mici, de 4-5 mii de lei pe lună. În prezent, când salariul lor s-a ridicat la 20-30 de mii de lei, dându-le o pensie specială acestor judecători, automat pensia se ridică la 16 mii de lei, nu se justifică. E bine ca în cazul judecătorilor și a procurorilor să se aplice aceleași reguli de pensionare. Și mă refer la principiul echității și principiul contribuabilității fiecăruia la formarea Fondului de Asigurări Sociale”, adaugă Teodor Cârnaț.
Amintim că Guvernul a aprobat miercuri, 12 februarie, o inițiativă a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, care prevede excluderea posibilității de recalculare a pensiilor în funcție de mărimea salariului lunar pe care îl au. Pentru ca prevederile documentului să intre în vigoare, acesta trebuie să treacă și de Parlament.