CHIȘINĂU, 12 feb – Sputnik. Nu cred că există moldoveni care nu au privit măcar odată în viață filme indiene. Dansurile, ținutele și felul în care sunt regizate peliculele cinematografice te fac să-ți imaginezi că India este o țară aproape ideală. După multe ore de zbor, în total vreo 10, am ajuns la destinație. O moldoveancă cu pielea deschisă la culoare venită în Capitala Indiei, New Delhi. O adevărată plăcere vizuală pentru indieni.
Ciudat a fost că atunci când am aterizat pe meleagurile indienii de la înălțime nu se vedea orașul pentru că era acoperit de smog. În India nivelul de poluare depășește de 20 de ori limita admisă. Și este firesc, întrucât populația acestei țări este de 21,75 de milioane, iar pe străzi mașinile, care nu sunt cele mai noi, circulă mereu bară la bară.
Știam că în India trebuie să uit de all-inclusive sau ultra-all-inclusive şi m-am pregătit de o lume dincolo de aceste condiții cu care majoritatea europenilor sunt obișnuiți și pentru care sunt o normalitate.
Tocmai de aceia, am umplut una dintre cele trei valize pe care le aveam, cu produse alimentare. Salam, conserve, biscuiți, covrigi și dulciuri. Și foarte bine am făcut pentru că mâncarea indiană este ceva despre care este greu de povestit. Un fel de amestec de tot ce vei doar ca să-ți țină saț și iute de-ți ies ochii din orbite.
Prima interacțiune cu localnici
La ușa aeroportului toți taximetriștii își doresc să mergi cu mașina lor, ce-i drept, toți au propriile tarife. Dacă nu ai studiat înainte cum stă treaba cu prețurile în această țară, ai toate șansele să plătești de 3 sau chiar de 4 ori mai mult pentru o călătorie, decât este prețul real. Eu știam că trebuie să negociez un preț de trei ori mai mic decât îmi propuneau localnicii. Într-un final am pornit spre hotel.
Și dacă credeați că în Chișinău șoferii merg după propriile reguli, credeți-mă pe cuvânt că în India e mult mai rău. Asta trebuie să v-o spun. În trafic nu vezi doar mașini, dar și rickshaw (un fel de motociclete cu trei roți, acoperite și cu care pot fi transportați 2 călători), vaci care merg pe unde vor, cămile și chiar elefanți.
Toți șoferii claxonează indiferent dacă este nevoie sau nu. Ei claxonează continuuuu. Gălăgie, haos și mizerie. Bine ați venit în adevărata Indie, departe de ceea ce vedem în filmele indiene.
Curățenia din India
Cei care sunt obsedați după curățenie nu le-aș recomanda să meargă vreodată în India pentru că vor avea un șoc chiar din taxi.
Te minunezi de tot ce vezi pe fereastra mașinii și parcă nu-ți prea vine să crezi că așa ceva poate să existe în secolul XXI. Este binevenit să porți mască pentru a te proteja de boli și viruși.
Tradiție, temple, costume și culori
După o săptămână petrecută în Capitala Indiei, am început treptat să mă obișnuiesc cu ritmul de viață din această țară: cu traficul infernal, cu indienii care mă priveau insistent și care se apropiau la tot pasul pentru a face o poză cu mine.
Arhitectura Indiei este fascinantă. Templele din marmură albă te lasă fără cuvinte. Taj Mahalul se numără printre cele 7 minuni ale lumii. Este cel mai grandios monument de pe teritoriul Indiei. A fost construit de împăratul mogul Khurran în memoria soției sale pe care a iubit-o extrem de mult. A fost nevoie de peste 20 000 de muncitori să lucreze timp de 22 de ani pentru a ridica edificiul decorat cu pietre semi prețioase.
Nunțile tradiționale indiene
Am fost încântată să particip la o nuntă tradițională indiană în cort. A fost fascinant și unic. Mi-a plăcut totul. Ospitalitatea oamenilor, dansurile, hainele mirilor, dar mai ales darurile oferite miresei: bijuterii prețioase.
Tradiția este ca soacra să-i ofere miresei bijuterii, iar dacă cumva se întâmplă ca aceasta să hotărască să se despartă de soț – pleacă din casă doar cu ce are pe ea. De asta indiencele mereu poartă toate bijuteriile pe ele. Cel puțin asta mi-a povestit o localnică.
India este o țară pe care este suficient să o vezi odată-n viață. Eu nu mi-aș mai dori să revin. Am fost marcată de tot ce am văzut acolo, inclusiv de sărăcia în care trăiesc oamenii și de lupta pentru supraviețuire. Numărul mare de oameni face ca concurența să existe peste tot, chiar și la nivelul celor care vând turiștilor mărgele pe stradă. M-am convins că este bine să vezi cu ochii tăi ce înseamnă sărăci pentru a putea prețui viața, jobul și țara în care te-ai născut.
Părerea autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacție.