Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Autoritățile se iau de companiile de creditare nebancare – iată ce vor să facă

© Sputnik / Miroslav RotariPetru Burduja
Petru Burduja - Sputnik Moldova
Abonare
Moldovenii se împrumută tot mai des de la instituțiile nebancare. Deși de cele mai dese ori aceste companii de microcreditare oferă împrumuturi rapide, oamenii nu prea cunosc la ce riscuri se expun.
Autoritățile se iau de capul companiilor de creditare nebancare – iată ce vor să facă

La ora actuală, piața nu este reglementată în ceea ce privește instituțiile de creditare nebancare, lucru care sporește riscul apariției unor probleme pentru oameni. Deputatul socialist Petru Burduja spune că se impun niște măsuri care ar reglementa împrumuturile nebancare. Parlamentarul spune că și experții FMI le-au recomandat autorităților de la Chișinău să ia măsuri în acest sens.

”Practica mai multor state arată lucruri diferite în ceea ce ține de reglementarea activității instituțiilor de creditare nebancare, adică ele nu există. La noi situația e puțin mai diferită, persoanele din păturile social-vulnerabile pot accesa acești bani mai ușor. Trebuie niște reguli clar stabilite: un registru unic cu toate datele, să existe o plafonare a dobânzii și a riscurilor sub formă de penalități dacă aceste angajamente nu sunt îndeplinite, aceste companii ar trebui să se plafoneze după niște reguli clar stabilite”, a declarat Petru Burduja.

Deputatul a menționat că în perioada următoare ar fi necesar să se vină cu un proiect de lege în acest sens. Mai mult decât atât, Petru Burduja spune că regulile trebuie clar stabilite, însă lucrurile nu trebuie grăbite, întrucât este vorba de un domeniu de afaceri. Referindu-se la interzicerea acestor companii de microcreditare nebancare, deputatul a menționat că în cazul Republicii Moldova este prematur să venim cu o decizie radicală.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat. 

Fluxul de știri
0