Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Unde vor ajunge peste 65 de milioane de lei din bugetul de stat

© Sputnik / Yana ZaharovaМолдавские леи
Молдавские леи - Sputnik Moldova
Abonare
Un proiect de hotărâre privind transferarea a zeci de milioane de lei din bugetul de stat urmează să fie aprobat astăzi de Guvern.

CHIȘINĂU, 12 feb – Sputnik. Peste 65 de milioane de lei din bugetul de stat vor fi transferați Organizațiilor Internaționale în cadrul cărora Republica Moldova este membru. Potrivit unui proiect de hotărâre, care figurează pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Cabinetului de Miniștri, banii sunt prevăzuți pentru achitarea cotelor de membru și a datoriilor Republicii Moldova faţă de organizațiile internaţionale şi regionale.

Bani, bancă, buget, credit - Sputnik Moldova
Chicu, despre Bugetul Public Național și datoria de stat în 2019

În acest moment, țara noastră este membru al 68 de organizații divizate în trei categorii. Din numărul total, cinci sunt Organizații Parlamentare, 56 de Organizații Internaționale și șapte Organizații CSI.

Cei mai mulți bani, peste 54 de milioane de lei, sunt achitați de Republica Moldova către organizațiile internaționale cum ar fi Organizaţia Internaţională a Muncii, Organizaţia Mondială a Comerţului, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Organizaţia Mondială a Turismului, Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile, etc.

Pentru Organizațiile CSI din bugetul de stat pentru acest an vor fi transferate aproape șase milioane de lei, iar pentru Organizațiile Parlamentare, peste cinci milioane și jumătate de lei.

Proiectul Hotărârii date se întocmeşte anual. Plata cotizaţiilor de membru faţă de organismele internaţionale şi regionale la care Republica Moldova este parte, constituie un obiectiv imperativ în procesul de promovare a politicii externe și a imaginii țării, ca partener credibil, precum şi valorificarea potenţialului de membru în cadrul structurilor internaţionale.

Fluxul de știri
0