Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Decizie importantă luată de Banca Națională a Moldovei în raport cu Moldinconbank

© Sputnik / Мирослав РотарьНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Banca Națională a Moldovei a suspendat regimul de intervenție timpurie la S.A. Moldindconbank, care a fost instituit în 2016.

CHIȘINĂU, 11 feb - Sputnik. Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis, cu vot unanim, să suspende regimul de intervenție timpurie la S.A. Moldindconbank.

Дни открытых дверей в Национальном банке Молдовы  - Sputnik Moldova
Avertismentul BNM: În 2020 sunt posibile „riscuri meteo cu efect proinflaționist”
Acesta a fost instituit în octombrie 2016, după ce s-a constatat că un grup de persoane acționează concertat prin achiziționarea unei cote substanțiale în capitalul social al băncii, în valoare de 63,89 la sută, fără a avea permisiunea BNM, încălcând astfel prevederile legislației.

Ieri, Nikolay Borissov și Penka Kratunova au fost aleși în calitate de membri ai Comitetului de conducere al Moldindconbank. Ambii au o vastă experiență financiar-bancară la nivel internațional, anunță BNM printr-un comunicat de presă. În același timp, Victor Cibotaru, care a fost desemnat de Banca Națională administrator temporar al Moldindconbank, a redevenit vicepreședinte al băncii.  

”Moldindconbank își reia activitatea independentă în regim normal, fiind  restabilită pe deplin funcționalitatea organelor de conducere statutare. Consiliul băncii a devenit funcțional la 2 decembrie 2019, iar Comitetul de conducere de astăzi, 11 februarie 2020”, se menționează în comunicatul de presă al BNM. 

În perioada intervenției timpurii, activele Moldindconbank s-au majorat cu 20,8 la sută până la 18,4 miliarde de lei. Pe de altă parte, activele neperformante au înregistrat anul trecut o scădere de 35,6%.

Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Foștii administratori ai „Moldindconbank", sancţionaţi de Banca Națională
BNM susține că a crescut credibilitatea băncii, având în vedere că în 2019 depozitele s-au majorat cu 7,5 la sută sau cu 989,3 milioane de lei, constituind la finele anului trecut peste 14 miliarde de lei - cu 2.28 miliarde lei mai mult față de octombrie 2016, când a fost instituit regimul de intervenție timpurie. Cât privește profitul net al băncii, la sfârșitul anului trecut acesta a fost de 678,7 milioane de lei, depășind rezultatul înregistrat la sfârșitul anului 2018 cu 35,7 la sută sau cu 178,4 milioane de lei.

Banca Națională precizează că decizia de ridicare a regimului de intervenție timpurie a fost determinată de faptul că Moldindconbank și-a perfecționat actele normative interne și sistemul de control intern, a sporit nivelul de transparență a acționariatului și a obținut rezultate prin respectarea măsurilor de supraveghere a activității de creditare prescrise de Banca Națională.

Fluxul de știri
0