Directorul general al ANSA, Vladislav Cotici, spune că autoritățile se află la faza unui studiu privind posibilitatea de a construiri o unitate de incinerare în Moldova, cu o capacitate mai mare. El spune că aceasta este și o condiție pentru ca produsele moldovenești de origine animalieră să poată fi exportate pe piețele externe, inclusiv în Uniunea Europeană.
„Avem nevoie de o unitate de incinerare, asta după ce Parlamentul a adoptat cadrul normativ necesar. La ora actuală avem o problemă la nivel național, când toate aceste deșeuri sunt îngropate în sol, depozitate la gunoiști și aruncate în râuri. Acum suntem la o etapă de cercetare și examinăm posibilitatea construirii unei unități de incinerare în Moldova. Costurile s-ar estima la 30 de milioane de euro”, a punctat Vladislav Cotici.
Șeful ANSA a mai spus că astăzi în Moldova există unități care se ocupă de procesarea deșeurilor, doar că acestea sunt foarte mici.
Bombă infecțioasă la Spitalul ”Toma Ciorbă”: Iată cum sunt aruncate deșeurile periculoase>>>
Parlamentul a aprobat pe 19 septembrie 2019 proiectul de lege privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman. Legea stabilește utilizarea fiecărui tip de deșeuri, asigurând un mod civilizat de distrugere, care nu aduce prejudicii mediului ambiant și sănătății oamenilor. Acest document era așteptat de mediul de afaceri, deoarece stabilește în mod clar procedurile de gestionare a acestor tipuri de deșeuri în Moldova.