Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Va fi construită autostrada Ungheni-Chișinău-Odesa? Poziția Ministerului Economiei

Abonare
După lungi discuții și demersuri făcute de societatea civilă, proiectul de construcție a autostrăzii Ungheni-Chișinău-Odesa începe să prindă contur.

CHIȘINĂU, 7 feb - Sputnik. Secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii Mihail Lupașcu a avut astăzi o întrevedere cu reprezentanții Institutului de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor din Republica Moldova, în care s-a discutat despre construcția autostrăzii Ungheni-Chișinău-Odesa - proiect despre care până acum s-a discutat mai mult în rândul societății civile. Proiectul a fost elaborat anterior de mai multe asociații obștești și prezentat părților interesate din Moldova, Ucraina, România și din cadrul Comisiei Europene. 

„Apreciem dorința sinceră a celor șapte organizații obștești cu expertiză solidă de a contribui la fundamentarea unui cadru de cooperare bazat pe beneficii transparente și de durată pentru coeziunea sporită a ambelor țări din Parteneriatul Estic, Republica Moldova și Ucraina, cu Uniunea Europeană”, a precizat secretarul de stat.

Secretarul de stat Mihail Lupașcu a subliniat că această autostradă va contribui la creșterea investițiilor și a exporturilor.

”Proiectul va crea legătură sporită între două țări din Parteneriatul Estic: Republica Moldova și Ucraina prin coridorul European TEN-T cu infrastructură modernă” se menționează într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Polei - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Rusia
Imagini incredibile: O autostradă s-a transformat într-un patinoar - Video viral

Reprezentanții Institutului de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor din Republica Moldova au menționat că vor prezenta documentele necesare Guvernului Republicii Moldova pentru a identifica surse de finanțare. 

„Vă rugăm să identificați instrumentul financiar disponibil pentru Republica Moldova în parteneriat cu România, care ar putea fi utilizat pentru finanțarea documentației tehnice pentru întregul coridor Ungheni-Chișinău-Odesa. Realizarea documentației tehnice în parteneriat cu colegii din România, va garanta realizarea unui document congruent pentru toate 3 țări în procesul de planificare Moldova - România – Ucraina”, a menționat Iurie Calestru, managerul de programe al IDEP Moldova.

Deocamdată însă nu se cunoaște când va fi elaborat studiul de fezabilitate și nici când vor demara lucrările, având în vedere că nu a fost încă identificată o sursă de finanțare. 

Fluxul de știri
0