Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce cunosc oamenii legii despre mama care și-a abandonat copilul la Buiucani

© Sputnik / OsmatescoNatalia Carapcevschi
Natalia Carapcevschi - Sputnik Moldova
Abonare
În timp ce presa abundă în informații cu detalii despre femeia care și-a abandonat bebelușul în scara unui bloc de locuințe din sectorul Buiucani al Capitalei, reprezentanții poliției refuzând să vorbească, invocând posibilitatea prejudicierii anchetei.
Ce cunosc oamenii legii despre mama care și-a abandonat copilul la Buiucani

Cazul mamei din raionul Dondușeni, care și-a abandonat bebelușul în scara unui bloc de locuințe din sectorul Buiucani al Capitalei, a fost discutat în cadrul emisiunii „Atitudini”. La o săptămână de la identificarea femeii, reprezentantul Inspectoratului General al Poliției, care a participat la emisiune, nu a putut să ne spune ce a determinat-o pe această să-și abandoneze micuțul și nici dacă are o familie, un soț sau un loc de muncă. Și asta din motiv că ancheta ar putea fi prejudiciată.

„De către Inspectoratul de Poliție Buiucani a fost pornită urmărirea penală. La moment se cercetează cazul, este o persoană bănuită de săvârșirea faptei prevăzute de Codul Penal „lăsare în primejdie”, iar la moment au fost dispuse un șir de expertize pentru a se stabili toate circumstanțele și cauza ce a dus la fapta dată. La moment se întreprind măsuri”, a declarat Natalia Carapcevschi, ofițer principal secția Siguranța Copiilor, IGP, în cadrul emisiunii.

Declarațiile sunt făcute în contextul în care presa abundă în informații cu detalii despre femeia care și-a abandonat bebelușul. Mai mult, tânăra a oferit un interviu pentru un post de televiziune din Chișinău, unde a povestit mai multe detalii legate atât de perioada sarcinii, însuși procesul de naștere, dar și ce a urmat.

Întrebată cum explică mama această situație, Natalia Carapcevschi răspuns:

„În cadrul anchetei se cercetează, iar ca să nu fie vehiculate anumite presupuneri, ancheta încearcă să cerceteze corect și legal. Se cercetează. Noi am fost informați că în scopul corectitudinii anchetei, datele cu caracter personal sunt protejate”.

De fapt, nimeni nici nu intenționează să afle numele, prenumele, adresa sau alte date cu caracter personal al acestei femei, ci unele informații pentru a înțelege ce poate duce la apariția unor astfel de cazuri și, cel mai important, cum pot fi prevenite.

Младенец - Sputnik Moldova
Societate
Mărturiile mamei care și-a abandonat copilul în scara unui bloc de locuit

Amintim că un bebelușul de doar câteva săptămâni a fost găsit abandonat în scara unui bloc din sectorul Buiucani al Capitalei în data de 23 ianuarie. Pe 30 ianuarie, pe site-ul Inspectoratului General al Poliției a fost plasat un comunicat în care se anunța că mama bebelușului a fost identificată și și-a recunoscut vina.

„Aceasta s-a dovedit a fi originară din raionul Dondușeni, în vârstă de 25 ani. Mama copilului a declarant polițiștilor că nu își poate explica gestul pe care l-a făcut, motivând că era în stare de afect. Femeia este cercetată în stare de libertate, având la întreținere alți doi copii minori”, se arată în comunicatul IGP.

Totodată, se menționează că în acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru „comiterea infracțiunii lăsarea în primejdie”.

Persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă amendă până la 27 500 lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau închisoare de până la 2 ani.

Fluxul de știri
0