Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Taximetriștii beneficiază de ajutor de deces, dar nu și pentru îngrijirea nou-născuților

Abonare
Din 2018, la categoria plătitorilor de contribuții intră și angajatorii în cadrul serviciilor de taxi. Iată la ce prestații de asigurări sociale au dreptul taximetriștii.

CHIȘINĂU, 6 feb – Sputnik. La adresa redacției Sputnik Moldova a ajuns un mesaj în care unul dintre cititorii noștri ne solicită ajutorul. Acesta este indignat de faptul că nu poate beneficia de indemnizație paternală pentru îngrijirea copilului nou-născut, deși este angajat în baza contractului individual de muncă din 2018. Cititorul ne-a informat că este angajat în domeniul transportului rutier și prestează servicii în regim de taxi.

Contactați de Sputnik Moldova, specialiștii Direcției generale prestații sociale a Casei Naționale de Asigurări Sociale ne-au comunicat, printr-un mesaj scris, că această categorie de persoane nu are dreptul la indemnizație de îngrijire a copilului nou-născut.

Maternitate - Sputnik Moldova
Societate
Indemnizația unică la naștere se majorează de la 1 ianuarie 2020: Cât va constitui

Asta chiar dacă Legea bugetului de asigurări sociale de stat pentru anul 2018 a fost modificată prin includerea unei categorii noi de plătitori de contribuții, „angajatorul din domeniul transportului rutier de persoane în regim de taxi, pentru persoanele angajate prin contract individual de muncă care efectuează transport rutier de persoane în regim de taxi”.

Potrivit modificărilor, „angajatorul plătește angajatului conducător auto ce efectuează transport rutier de persoane în regim de taxi salariu, inclusiv primele și facilitățile acordate și calculează și achită lunar, până la data de 25 a lunii premergătoare celei de gestiune, contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii în sumă fixă, stabilită de legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul de gestiune”. Aceste persoane, potrivit modificărilor operate, beneficiază de pensie pentru limită de vârstă şi ajutor de deces.

Reieşind din aceste prevederi, persoanele angajate prin contract individual de muncă care efectuează transport rutier de persoane în regim de taxi nu au dreptul la alte prestaţii de asigurări sociale.

Fluxul de știri
0