Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Viorica Dumbrăveanu: Moldovenii vor beneficia gratis de zeci de investigații medicale noi

© Sputnik / Анатолий Медведь / Accesați arhiva multimediaLa spital
La spital - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a vorbit despre modificările realizate la Programul Unic al Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală.

CHIȘINĂU, 6 feb - Sputnik. Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a oferit detalii privind modificările realizate la Programul Unic al Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală. Acestea au drept scop asigurarea accesului populației la un număr mai mare de servicii medicale, prin tehnologii moderne de diagnostic și tratament.

Potrivit ministrului, 290 de investigații gratuite sunt prevăzute în Programul Unic al Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală. 70 dintre acestea sunt incluse din acest an, fiind vorba inclusiv de efectuarea testului Papanicolau și a marcherilor hepatitelor virale. 

Виорика Думбрэвяну - Sputnik Moldova
Societate
Indicațiile ministrului Viorica Dumbrăveanu: Ce trebuie să facă specialiștii din domeniu

”Programul unic prevede 290 de investigații dintre care 70 sunt noi. În acest context, ca exemplu servesc testele Papanicolau, marcherii hepatitelor virale. Dacă e să vorbim de asistența medicală specializată de ambulatoriu, avem 730 de poziții dintre care 340 sunt poziții noi. Aici vreau să menționez investigațiile de laborator care se realizează și care vor fi de o calitate mai înaltă, mai performante și vor avea ca impact, în cazul respectiv, o precizie corespunzătoare în stabilirea diagnozei persoanelor. Ceea ce este foarte important”, a precizat ministrul Sănătății și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Ministrul a vorbit și despre serviciile de înaltă performanță, unde sunt 66 de poziții noi.

”Serviciile de înaltă performanță - vorbim de 510 poziții, 66 sunt poziții noi. Aici vorbim despre investigații pentru genotipul virusului C și gradului de fibroza a ficatului și care ne va permite să determinăm schema de tratament în cazul hepatitelor virale. Vorbim de investigații citomorfologice. Aici este vorba de o identificare precoce a stărilor precanceroase și intervenția promptă când vorbim de tratamentul care este prescris acestor persoane și investigații pentru diagnosticarea tumorilor și a altor maladii cronice”, a mai precizat Dumbrăveanu.

Potrivit modificărilor operate de Guvern, programul unic va include 70 de investigații medicale noi în asistența medicală primară, 340 poziții noi pentru asistență medicală specializată de ambulatoriu, 166 servicii noi de înaltă performanță, printre care: investigațiile pentru determinarea genotipului virusului C și gradului de fibroză a ficatului, investigații pentru diagnosticarea tumorilor și a altor maladii cronice.

Fluxul de știri
0