Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Iată ce ne așteaptă: Ploi, ninsori și troiene: Salvatorii și polițiștii, în alertă

© Photo : Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI Iată ce ne așteaptă: Ploaie și ninsori puternice: Salvatorii și polițiștii, în alertă
Iată ce ne așteaptă: Ploaie și ninsori puternice: Salvatorii și polițiștii, în alertă  - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Ploi, ninsori puternice și foarte puternice, troiene, ghețuș, polei, chiciură, care se va depune pe crengi și firele electrice – asta este vremea anunțată pentru astăzi de meteorologi.

CHIȘINĂU, 5 feb – Sputnik. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI informează că, potrivit datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în perioada 05-06 februarie 2020, sunt prevăzute condiții meteorologice nefavorabile.

Pe teritoriul întregii țări vor cădea precipitații sub formă de ploaie, cu trecere în ninsori puternice (7 - 17 l/m2), izolat foarte puternice (20 - 25 l/m2). Izolat, pe firele electrice și crengile copacilor se va depune zăpadă și chiciură.

Potop pe drumuri

Pe arii extinse de drumuri locale și naționale se vor forma troiene și ghețuș. În acest context, IGSU îndeamnă administrațiile publice locale să monitorizeze sectoarele de drumuri naționale care sunt în subordinea acestora. Salvatorii îi îndeamnă pe cetățeni să țină cont de avertizările meteorologice și de indicațiile autorităților. Să nu pornească la drum dacă nu este strict necesar, iar dacă totuși sunt nevoiți să o facă, atunci să-și facă rezerve de hrană, băuturi calde și îmbrăcăminte corespunzătoare.

Totodată, autoritățile îndeamnă ca bateria telefonului să fie încărcată pentru a apela după ajutor în caz de necesitate. Conducătorii auto, în special cei de autocare școlare din localități, sunt atenționați să-și echipeze mijloacele de transport potrivit sezonului rece, iar în portbagajul mașinii să țină lopată, nisip și lanțuri.

Copiii – cei mai vulnerabili

Totodată, potrivit specialiștilor, stratul de gheață devine un pericol pentru pescari și minori în timpul de iarnă. Este strict interzis ca oamenii să iasă pe gheață dacă stratul format nu depășește 8-10 cm. Salvatorii îi atenționează pe maturi să nu lase copii nesupravegheați în preajma bazinelor acvatice în timpul iernii. Mai mult, părinții sunt rugați să le interzică strict copiilor schiatul, patinajul, dar și ieșire pe gheață.

Antarctida - Sputnik Moldova
Antarctida: Topirea ghețarilor într-un minut - Video
O atenție deosebită trebuie să fie acordată femeilor însărcinate și oamenilor cu boli grave cronice. După necesitate, se recomandă transportarea acestora la instituții medicale înainte de perioada pentru care au fost anunțate condiții meteo complicate cu scopul evitării situațiilor de risc în timpul intemperiilor. 

În perioada rece a anului oamenii sunt rugați să respecte cu strictețe normele antiincendiare. Pentru a evita producerea incendiilor în sectorul locativ, pompierii recomandă ca sobele de încălzit să fie exploatate corespunzător, la fel și aparatele electrice de încălzit.

IGSU va monitoriza strict situația, iar salvatorii vor interveni pentru a efectua acțiuni de deblocare și tractare în caz dacă cetățenii se vor afla în situații de risc. În situații de urgență oamenii sunt rugați să apeleze Serviciul Unic de Urgență 112.

Fluxul de știri
0