Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Înlesniri pentru angajatorii din agricultură: Ce prevede un proiect de lege semnat de PSRM

© Sputnik / Виталий Тимкив / Accesați arhiva multimediaAgricultură
Agricultură - Sputnik Moldova
Abonare
Fracțiunea Partidului Socialiștilor a înaintat spre examinare în Parlament o inițiativă legislativă care prevede mai multe facilități pentru angajatorii din domeniul agriculturii.

CHIȘINĂU, 5 feb - Sputnik. Angajatorii din agricultură vor beneficia de înlesniri la achitarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii.

Livezi, agricultură - Sputnik Moldova
Producătorii agricoli cer tot mai multe subvenții de la stat
Asta prevede un proiect înaintat de un grup de deputați ai fracțiunii PSRM din Parlament. Inițiativă a fost inclusă pe ordinea de zi a primei ședințe plenare din sesiunea primăvară-vară a Legislativului, care va avea loc joi. 

Înlesnirile se referă la angajatorii care se ocupă de creșterea producției agricole, de procesarea, ambalarea și comercializarea acesteia. Autorii proiectului susțin că, în prezent, angajatorii achită o contribuție de 22% la fondul de salarizare, iar întreprinderile implicate exclusiv în agricultură achită o contribuție de 18%, dintre care 12% - din mijloacele angajatorului și 6% - ale bugetului de stat.

”În acest mod se creează o situație de inechitate față de subiecții care practică activități mixte – atât agricultură cât și procesare sau prestări de servicii și care achită mai mult în fondul social decât cei care activează doar în agricultură”, precizează autorii proiectului. 

În aceste condiții, autorii cer să fie micșorate contribuțiile la fondul de salarizare în cazul angajatorilor care se ocupă nu doar de creșterea produselor agricole, ci și de procesarea, ambalarea și comercializarea lor.

În opinia autorilor, modificările propuse vor contribui la consolidarea întreprinderilor agricole prin încurajarea unui ciclu complet de producere.

Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie a aprobat în ședința de astăzi raportul asupra proiectului de lege, iar mâine inițiativa va fi examinată în plen. 

Fluxul de știri
0