Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Iarnă demografică în Moldova – de ce jumătate de țară nu-și vede rostul acasă

© Sputnik / OsmatescoВиктор Мокану
Виктор Мокану - Sputnik Moldova
Abonare
Un Sondaj IRI anunță prognoze triste: 50 la sută dintre moldoveni nu își văd viitorul în Republica Moldova.
Iarnă demografă în Moldova – de ce jumătate de țară nu-și vede rostul acasă

Sondajul denotă că problemele economice sunt în topul listei de priorități pe care respondenții ar dori să le prezinte în adresa Guvernului. Este vorba despre venituri mici (30%), șomaj (28%) și pensii (18%).

Președinte al Asociației Sociologilor și Demografilor din Moldova, Victor Mocanu, spune că motivele ce îi face pe moldoveni să plece din țară sunt diverse.

”Iarna demografă din Moldova are mai multe motive: lipsa dezvoltării economice, instabilitatea politică, dar și alte lucruri îi fac pe conaționalii noștri să plece din țară. Conducerea țării trebuie să fie mai responsabilă. Proiectele anunțat în ultima perioadă sunt necesare, dar insuficiente pentru a diminua factorul migrațional”, a declarat sociologul Victor Mocanu.

Președinte al Asociației Sociologilor și Demografilor din Moldova, Victor Mocanu, mai spune că abordarea multor specialiști, dar și a conducerii țării de a-i aduce pe moldoveni acasă este benefică, însă ar trebui să prevaleze o altă strategie. Este vorba despre necesitatea de a-i ține acasă pe moldovenii care mai sunt încă în țarăși de a le crea oportunitățile necesare pentru a-i convinge să renunțe la gândul ce-i bântuie pe 50 la sută dintre moldoveni – aceea de a pleca peste hotare.

Fluxul de știri
0