Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dumnezeu în Constituția Rusiei: Cum comentează Kremlinul

© Sputnik / Павел Лисицын / Accesați arhiva multimediaКонституция Российской Федерации.
Конституция Российской Федерации. - Sputnik Moldova
Abonare
Kremlinul a comentat propunerea Patriarhului Moscovei și Întregii Rusii Kiril de a-L menționa pe Dumnezeu în textul Constituției.

CHIȘINĂU, 4 feb – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a comentat ideea de a-L menționa pe Dumnezeu în textul Constituției, declarând că toate discuțiile despre modificările legii fundamentale sunt purtate acum în cadrul unei comisii specializate, iar acesta va fi unul dintre subiectele abordate.

Anterior, Patriarhul Kiril a propus modificarea preambulului Constituției Federației Ruse, în care să fie pomenit Dumnezeu, a Cărui existență, potrivit lui, o recunosc majoritatea rușilor.

“În cazul dat, la Kremlin se poartă discuții pe acest subiect în cadrul comisiei și el trebuie să fie purtat acolo. Componența comisiei este una foarte largă, acolo sunt discutate diverse puncte de vedere, sunt formulate diverse propuneri, inclusiv aceasta va fi pusă în discuție”, a declarat Peskov pentru jurnaliști, fiind întrebat despre poziția Kremlinului față de această inițiativă.

Totodată, muftiul comunității musulmane din Rusia, Albir Krganov, a propus să fie pomenit în preambulul Constituției și aportul religiilor tradiționale “fundamentele istorice, patriotice și morale ale Rusiei”.

"Am propus examinarea oportunității de a menționa aportul religiilor tradiționale la fundamentul istoric, patriotic și moral al Rusiei", a declarat Krganov în cadrul unei mese rotunde, organizate de AIP “Rossia Segodnia”.

O poziție critică față de această inițiativă au exprimat reprezentanții Partidului “Comuniștii Rusiei”, potrivit cărora o astfel de prevedere ar contraveni caracterului laic al statului.

“Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Ruse și cercurile religioase islamice insistă asupra menționării lui Dumnezeu în textul Constituției, adică principalul simbol religios. Tratăm cu mare respect sentimentele religioase ale tuturor confesiunilor, însă ne pronunțăm ferm împotriva prezenței simbolurilor religioase în Constituția unui stat laic. Acest lucru ar contraveni articolului 14 al Legii Fundamentale și a modului de trai din țară pentru că viziunile rușilor în această privință diferă”, a declarat președintele Comitetului Central al partidului, Maxim Suraikin.

În opinia lui Suraikin, amendarea Constituției este foarte importantă și în ea ar trebui să fie menționate garanțiile sociale pentru ruși – dreptul la spațiul locativ gratuit, medicină și educație.

“Declarațiile ierarhilor Bisericii reprezintă o presiune directă asupra comisiei de examinare a amendamentelor la Constituție. La orice presiune societatea va reacționa ferm”, a specificat președintele Comitetului Central al PCR.

Pe de altă parte, deputatul rus Vitali Milonov a susținut această inițiativă, adăugând că numărul ateilor este mai mic decât cel al credincioșilor, iar Dumnezeu este menționat și în constituția SUA.

“Majoritatea consideră că Dumnezeu și Rusia sunt lucruri sfinte. Dumnezeu este menționat în constituția SUA și în constituțiilor altor state. De ce Legea Fundamentală trebuie să fie un ”monstru constituțional”? Evident, nu trebuie să fie”, a punctat Milonov.

Fluxul de știri
0