Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Infecția coronavirus de tip nou: În ce condiții este periculoasă pentru viață

© Sputnik / Rodion ProcaConstantin Spînu
Constantin Spînu - Sputnik Moldova
Abonare
Ce reprezintă coronavirusul de tip nou și ce risc există să ajungă în Moldova? Aflați răspunsul de la doctorul habilitat în medicină, Constantin Spînu.
Infecția coronavirus de tip nou: În ce condiții este periculoasă pentru viață

Nu există tratament specific pentru infecția coronavirus de tip nou. Bolnavii sunt tratați cu preparate antivirale, ca în cazul virozelor și gripei. Important este ca persoana infectată să fie imediat spitalizată și tratată.

” Dacă un om revine din țările unde au fost înregistrate cazuri de îmbolnăviri sau a vizitat piețe unde sunt comercializate animale și fructe de mare, atunci putem pune în discuție chestiunea unui caz suspect. Ca urmare, la intrarea în țară, acestuia îi este măsurată temperatura corpului. Dacă are febră și simptome de răceală, este izolat și transportat la Spitalul de boli infecțioase ”Toma Ciorbă, unde se va afla 14 zile – perioada de incubație a virusului. Dacă semnele infecției nu apar, înseamnă că persoana este în afara pericolului”, a explicat Constantin Spînu.

Infecțiile coronavirus afectează imediat plămânii și poate provoca pneumonii complicate. Semnele îmbolnăvirii sunt similare cu infecțiile respiratorii: febră, dureri în gât și dureri de cap. În Republica Moldova nu au fost înregistrate niciodată cazuri de import ale coronavirusului. Totuși, Agenția Națională pentru Sănătate Publică are capacitatea să monitorizeze circulația virușilor pe întreg teritoriul țării, inclusiv a coronavirusului.

”Mai mult, laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică poate face față infecției coronavirus. În fiecare an primim teste pentru determinarea infecțiilor gripale și paragripale și două teste pentru coronavirusuri pentru tulpinile vechi. OMS a anunțat că vom primi și teste pentru confirmarea noii tulpini”, a menționat Constantin Spînu.

Izbucniri ale infecției Coronavirus au avut loc anterior în Asia și în Arabia Saudită. Vorbim despre două tulpini diferite, care au provocat, de asemenea, un număr mare de îmbolnăviri și decese. Epidemia care a izbucnit în China în decembrie 2019 a afectat însă mai multe persoane, în preponderent cu maladii cronice și bătrâni.

”Tulpina nouă de Coronavirus are legătură  genetică cu variantele anterioare. În 2003, infecția a fost transmisă de la anumite specii de lilieci și a cauzat sindrom respirator acut. Atunci ponderea letalității printre bolnavi a constituit aproximativ 8%. În 2012-2013, a apărut o nouă variantă a virusului în Arabia Saudită, de la niște specii de cămile. Și atunci au fost înregistrate câteva mii de cazuri de boală și un procent semnificativ de decese. Noua tulpină a coronavirusului se aseamănă cu cea din 2003 în proporție de 77%”, a relatat Constantin Spînu.

Peste 20 de mii de persoane din China au contractat infecția coronavirus de tip nou, de la izbucnirea epidemiei. Aceasta a fost importată în satele europene, SUA,  Canada și Oceania. Până în prezent, 428 dintre bolnavi au decedat, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. 

Fluxul de știri
0