Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Doctor habilitat: Suntem martorii majorării ponderii cancerului colorectal

© Sputnik / OsmatescoIurie Bulat
Iurie Bulat - Sputnik Moldova
Abonare
Astăzi marcăm Ziua Mondială a Cancerului. Cu acest prilej, autoritățile din sănătate, lucrătorii din sistemul medical și societatea civilă atenționează populația că prevenirea și depistarea cancerului în stadiul incipient sporesc șansele la viață.
Doctor habilitat: Suntem martorii majorării ponderii cancerului colorectal

În ce măsură acest mesaj, transmis în fiecare an cu prilejul Zilei Mondiale a Cancerului, i-a determinat pe moldoveni să-și schimbe atitudinea față de propria sănătate? La această întrebare a răspuns, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, doctorul habilitat și vicedirectorul Institutului Oncologic, Iurie Bulat.

”La noi prevalează forme de cancer care erau caracteristice pentru țările europene acum 20 de ani. Concret, suntem martorii majorării ponderii cancerului colorectal, care în ultimii ani se află pe primul loc. În 2019, am avut peste 600 de cazuri primare de cancer rectal, cancer de colon - peste 700 de cazuri anul trecut. În total, peste 1000 de cazuri de cancer colorectal, în fiecare an. Depășește forme de cancer cum ar fi cel mamar, de plămâni sau piele”, a explicat Iurie Bulat.

În 2014, în premieră în țară a fost deschis un Centru de screening colonoscopic. În baza tehnologiilor medicale moderne, medicii evaluează starea intestinelor și depistează tumorile precanceroase sau cancerul în stadiu incipient.

”Diagnosticul modern al cancerului colorectal a contribuit la creșterea ratei de supraviețuire a pacienților? Timpul ne va arăta. Sunt convins că vom avea rezultate bune. Cert este că, depistat în stadiu incipient, cancerul colorectal asigură supraviețuirea bolnavilor mai mult de cinci ani. În general, în stadiile 1 și 2 tratamentul cancerului este orientat spre vindecare”, a precizat Iurie Bulat.

Alimentația nesănătoasă afectează direct intestinele și colonul.

”Vorbim despre exces de produse bogate în grăsimi. Este sănătoasă o alimentație bazată pe fructe și legume, care asigură o funcționare adecvată a intestinului”, a menționat Iurie Bulat.

În 2018, la evidența medicilor oncologi din țara noastră se aflau 83.739 de bolnavi.

Fluxul de știri
0