Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Istoria, sculptată în stâncă: Descoperiți bisericile și mănăstirile din Crimeea - Foto

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Accesați arhiva multimediaIstoria sculptată în stâncă: Bisericile din Crimeea
Istoria sculptată în stâncă: Bisericile din Crimeea - Sputnik Moldova
Abonare
În Crimeea, istoria pare să fi fost sculptată în stâncă: Vă invităm să descoperiți cele mai frumoase biserici și mănăstiri din peninsula Crimeea.

CHIȘINĂU, 3 feb -Sputnik, Galina Sokolova. Bisericile din Crimeea deseori arată neobișnuit - au fost construite pe stânci sau chiar săpate în ele. Multe dintre acestea au avut de suferit în timpul revoluțiilor și războaielor și în anii puterii sovietice, dar totuși s-a reușit salvarea și restaurarea lor. Aflați din materialul realizat de RIA Novosti, care sunt cele mai deosebite biserici și mănăstiri din Crimeea.

Biserică-mausoleu subteran din Hersones

Această biserică este considerată a fi cel mai vechi monument arhitectonic creștin din Hersones - un sit antic grecesc, pe coasta de sud-vest a Crimeii. Arheologii nu se pot pronunța în privința vârstei exacte a a acestuia, dar sunt de părere că a fost construită nu mai devreme de secolul al V-lea.

CC BY-SA 3.0 / / Biserică-mausoleu subteran din Hersones
Istoria, sculptată în stâncă: Descoperiți bisericile și mănăstirile din Crimeea - Foto - Sputnik Moldova
Biserică-mausoleu subteran din Hersones

Oamenii de știință au stabilit că a existat o biserică subterană (secolele VI - VII) și una la suprafață (secolele XII - XV). Parțial s-a păstrat scara care le leaga și fundația structurii superioare.

Arheologul sovietic Anatoli Jacobson considera că spațiul subteran ar fi putut servi drept loc de înmormântare al unui orășean nobil. El nu a exclus de asemenea că în secolul al IV-lea aceste locuri au fost vizitate de mucenicul și luminătorul Crimeii, Vasile al Hersonesului. Potrivit predaniei, acest sfânt l-a înviat pe fiul unuia dintre cnejii locali. În anul 309, prin ordinul împăratului roman Maximilian Galerius, propovăduitorul a fost prins și bătut până la moarte cu pietre și bețe.

Biserica antică este situată pe teritoriul Rezervației Muzeului Tauric Hersonesos. Puteți ajunge aici venind într-o excursie organizată sau de unul singur. Călătorii cu experiență recomandă să dedicați o zi întreagă acestui obiectiv.

Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din Bahcisarai

Pe versantul defileului Mariam-Dere se află una dintre cele mai vechi mănăstiri din Rusia și cea mai venerată din Crimeea. Istoria sa începea în secolul al IX-lea, când călugării au săpat în stâncă o biserică (aceasta s-a păstrat până în prezent).

© Sputnik / Александр АндреевMănăstirea Adormirea Maicii Domnului din Bahcisarai
Istoria, sculptată în stâncă: Descoperiți bisericile și mănăstirile din Crimeea - Foto - Sputnik Moldova
Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din Bahcisarai

Potrivit legendei, în acest loc un păstorul a găsit o icoană a Maicii Domnului. Au existat câteva încercări de a schimba locul icoanei, dar de fiecare data aceasta revenea în mod miraculos. Icoana se află acum în Biserica Adormirea Maicii Domnului. Mii de credincioși merg acolo pentru a se închina.

La începutul secolului al XX-lea, în mănăstire au fost ridicate câteva clădiri, fiind amenajate spații de locuit, inclusiv o casă pentru stareț și pelerini. Dar în 1921 puterea sovietică a închis totul, mulți preoți au fost împușcați.

În timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei aici a existat un spital, ulterior - un dispensar neuropsihiatric. În 1993, mănăstirea a fost restituită Bisericii.

Aceasta poate fi vizitată în cadrul unei excursii sau de unul singur. Codul vestimentar: bărbații nu au voie să intre în pantaloni scurți, femeile trebuie să fie îmbrăcate în fustă, cu broboadă pe cap și să aibă umerii acoperiți.

Biserica Sfinților Constantin și Elena din Simferopol

Prima biserică ortodoxă din Simferopol a fost construită în anul 1787, când Crimeea era deja în cadrul Imperiului Rus.

© Sputnik / Александр АндреевBiserica Sfinților Constantin și Elena din Simferopol
Istoria, sculptată în stâncă: Descoperiți bisericile și mănăstirile din Crimeea - Foto - Sputnik Moldova
Biserica Sfinților Constantin și Elena din Simferopol

Doi ani mai devreme, comandantul regimentului, Boris Tatișcev, a răscumpărat casa tătară, pe locul căreia, până la venirea Ecaterinei a II-a, a fost ridicată biserica. Împărăteasa a vizitat biserica, dăruind apoi obiecte de cult și veșminte pentru slujitori.

În timpul puterii sovietice, aici a existat un club aeronautic și un oficiu al stării civile. Multă vreme clădirea a fost goală. Începând cu anul 1991, a fost redeschisă biserica ortodoxă.

Bisericii Sfinților Constantin și Elena este un punct obligatoriu al excursiilor prin capitala Crimeii, unde, din păcate, nu s-au păstrat prea multe obiective istorice.

Mănăstirea Cosma și Damian și cristelnița în care a fost botezat Țareviciul Alexei, lângă Alușta

Mănăstirea a fost construită în anul 1856, la 20 de kilometri de orașul Alușta. Aici adesea venea familia regală. Alexandru al III-lea și soția sa Maria Feodorovna au rămas de două ori într-o casă de pădure - țarului îi plăcea să vâneze aici.

© Sputnik / Алекснадр АндреевMănăstirea Cosma și Damian
Istoria, sculptată în stâncă: Descoperiți bisericile și mănăstirile din Crimeea - Foto - Sputnik Moldova
Mănăstirea Cosma și Damian

Fiul său Nicolai al II-lea, împreună cu soția și copiii, au fost aici de șase ori. Ultimul împărat al dinastiei Romanov a venit, printre altele, să-l scalde pe fiul său Alexei în sfântul izvor. Se crede că, după aceasta, sănătatea lui s-a îmbunătățit (el suferea de hemofilie - o boală genetică în care este afectată coagularea sângelui).

Se spune că apa de izvor are proprietăți vindecătoare - datorită rugăciunilor sfinților făcători de minuni Cosma și Damian. Oamenii de știință au descoperit că aceasta conține argint, vanadiu, litiu, siliciu.

”Cel ce vine cu credință primește vindecare”, spun călugării.

Dinastia Romanov a patronat și a ajutat în permanență mănăstirea. De exemplu, în baza unui decret imperial, au fost alocate 40 de hectare de teren forestier pentru agricultură.

© Sputnik / Алекснадр АндреевMănăstirea Cosma și Damian
Istoria, sculptată în stâncă: Descoperiți bisericile și mănăstirile din Crimeea - Foto - Sputnik Moldova
Mănăstirea Cosma și Damian

Acolo erau o pajiște și o grădină. Pomii de pere încă rodesc și astăzi, deși au deja o sută de ani.

Pe timpul puterii sovietice, mănăstirea a fost grav deteriorată. Majoritatea clădirilor au fost reconstruite pe temeliile edificiilor din secolul al XIX-lea. Doar capela s-a păstrat în forma sa inițială, care a fost ridicată în anul 1913, cu prilejul împlinirii a 300 de ani a dinastiei Romanov.

La mănăstire puteți ajunge mai ușor cu mașina. Va trebui să conduceți pe un drum de munte șerpuit, de-a lungul rezervației naturale Crimeea. Prin geam poate fi admirată natura și, dacă sunteți norocoși, ați putea să vedeți căprioare sau mistreți.

Biserica Sfintei Duminici a lui Hristos din Foros

A fost construită în anul 1892 de comerciantul primei bresle, Alexander Kuznețov, fiind dedicată salvării lui Alexandru al III-lea și a întregii familii regale. În anul 1888, aceștia au supraviețuit miraculos după ce trenul cu care călătoreau din Crimeea spre Sankt Petersburg a deraiat.

© Sputnik / Александр АндреевBiserica Sfintei Duminici a lui Hristos din Foros
Istoria, sculptată în stâncă: Descoperiți bisericile și mănăstirile din Crimeea - Foto - Sputnik Moldova
Biserica Sfintei Duminici a lui Hristos din Foros

Când Kuznețov a conceput proiectul bisericii, el era deja bolnav de tuberculoză. Dar totuși a reușit să realizeze proiectul. După care a mai trăit câțiva ani.

În timpul puterii sovietice biserica a fost distrusă: au fost doborâte cupolele și crucile, fiind înființând un restaurant în interior. În anii 1960, clădirea a fost abandonată complet pentru aproape 30 de ani. Totul a fost restaurat în anul 1988.

Acesta este unul dintre cele mai frumoase lăcașe de cult de pe coasta de sud a Crimei. El încununează o stâncă înaltă de 400 de metri de unde se deschide o vedere panoramică spre mare și spre oraș.

Un autobuz circulă de la Foros. Dacă mergi pe ruta Ialta-Sevastopol, trebuie să cobori la stația ”Porțile Baidar”. Ce-i drept, va trebui să urci pe munte pe jos, dar efortul merită, având în vedere priveliștile extraordinare.

Fluxul de știri
0