Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Procedura de fertilizare in vitro, accesibilă femeilor HIV pozitive

© Sputnik / Miroslav RotariIurie Climașevschi
Iurie Climașevschi - Sputnik Moldova
Abonare
Femeile HIV pozitive vor putea beneficia de o procedură de fertilizare in vitro gratuită, din acest an.
Procedura de fertilizare in vitro, accesibilă femeilor HIV pozitive

Procedurile de fertilizare in vitro pot fi efectuate gratuit în țara noastră din 2017. În această perioadă, mai multe femei infertile au avut posibilitatea să beneficieze de servicii de reproducere umană asistată medical în cadrul asigurărilor obligatorii de asistență medicală. Excepție au făcut femeile cu maladii cronice și HIV pozitive.

Recent, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a emis un ordin prin care oferă dreptul purtătoarelor de HIV să facă gratuit o procedură fertilizare in vitro. Totuși, aceasta va fi permisă doar în următoarele condiții:

”Contradicția a fost exclusă datorită tratamentului modern al HIV/SIDA. Totuși, procedura de fertilizare in vitro va fi efectuată femeilor HIV pozitiv în următoarele condiții: femeia care solicită procedura trebuie să urmeze tratament, să aibă o încărcătură virală nedetectabilă, iar imunitatea – în limitele normei. În acest caz, nu va exista riscul transmiterii infecției la făt. În timpul sarcinii, gravida infectată HIV urmează tratament suplimentar, iar nou-născutul primește siropuri care reduc riscul transmiterii infecției HIV. De aceea, aceste femei pot concepe și naște un copil sănătos”, a explicat în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal” Iurie Climașevschi, coordonatorul Programului Național de Prevenire și Control al HIV/SIDA.
De o procedură de fertilizare in vitro pot benfica doar cuplurile asigurate medical.

Potrivit Centrului de Sănătate a Reproducerii şi Genetică Medicală, 20% dintre cuplurile de vârstă reproductivă suferă de infertilitate. Aproape 3 % dintre acestea ar putea concepe copii prin metoda fertilizării in vitro.

Fluxul de știri
0