Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Fost procuror: Peste o treime dintre judecătorii din Moldova nu-și pot justifica averile

© Sputnik / Rodion ProcaPavel Midrigan
Pavel Midrigan - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Justiției a făcut public conceptul unui proiect ce are menirea să-i evalueze pe judecătorii din țara noastră. Ministerul își dorește ca magistraților să le fie evaluate nu doar competențele profesionale, ci și integritatea. Cine ar putea pica testul?
Fost procuror: Mai mult de 1/3 din judecătorii din Moldova nu-și pot justifica averile!

Mai mult de o treime dintre judecătorii din Republica Moldova nu-și pot justifica averile. Aceștia conduc mașini de lux, locuiesc în case imense și aleg pentru odihnă destinații turistice unde majoritatea celor care plătesc taxe mari la stat și le fac magistraților salarii, nici nu visează să ajungă. Declarația aparține fostului procuror Pavel Midrigan și a fost făcută pentru Sputnik Moldova.

Avocatul salută inițiativa Ministerului Justiției privind evaluarea profesionalismului și a integrității judecătorilor, dar se întreabă care va fi continuitatea acestui proces, în contextual în care foarte mulți funcționari de stat din țara noastră se află în situația în care cheltuielile pe care le au depășesc cu mult veniturile.

„O bună parte din judecători, aș zice mai mult de o treime, nu vor putea justifica proprietățile pe care le dețin. Și apare întrebarea: ce facem cu judecătorul care nu-și poate justifica averea? S-ar părea că în cazul acestor judecători, ei nu ar mai trebuie să activeze în sistem. Respectiv, apare o altă întrebare, dar în alte organe ale statului: deputații, miniștrii, reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate etc, aceștia își pot justifica averile? Respectiv, noi trebuie să avem o abordare echidistantă”, spune avocatul Pavel Midrigan.

Fostul procuror se întreabă și cum își va explica activitatea Autoritatea Națională de Integritate, dar și alte instituții ale statului care au menirea de a depista cazurile de corupție sau neconcordanță între informația indicată în declarațiile de avere și averea reală.

Nicolae Osmochescu - Sputnik Moldova
Ce spune Nicolae Osmochescu despre inițiativa privind evaluarea judecătorilor

„Și încă o întrebare, dacă până acum acești judecători s-au plimbat cu mașini luxoase, copiii lor s-au pricopsit au apartamente, se odihnesc în destinații luxoase, nimeni nu s-a întreabă cum e posibil acest lucru? De unde acești bani, în condițiile în care declarațiile de avere arată cu totul altă situație? Și aici este vizată și ANI”, conchide Pavel Midrigan.

Avocatul are întrebări legate și de obiectivitatea experților străini care vor fi parte a Comisiei de selecție și monitorizare.

„Această propunere de proiect este bună, dar sunt multe nuanțe noi, respectiv, nu este clar mecanismul de funcționare. De exemplu. Se spune că va fi o Comisie care îi va evalua pe membrii acelui Colegiu de evaluare, iar din acea Comisie vor face parte cinci experți din exterior. Întrebarea mea este: care va fi eficacitatea acelor cinci experți străini care nu cunosc limba, nu cunosc legislația noastră și nici specificul și realitățile de aici?”, se întreabă avocatul Pavel Midrigan.

Amintim că Ministerul Justiției a făcut public conceptul unui proiect de evaluare a judecătorilor. Documentul prevede crearea unei Comisii care va monitoriza procesul de evaluare a judecătorilor ce va fi efectuată de către un Colegiu pentru evaluare și carieră a judecătorilor, care urmează să fie creat.

Cert este că din acest Colegiu vor face parte șase judecători (doi judecători de la CSJ, doi judecători de la curțile de apel și doi de la judecătorii), trei reprezentanți ai societății civile și un reprezentant al Institutului Național al Justiției.

Potrivit autorilor documentului, judecătorii vor fi evaluați atât în ceea ce privește profesionalismul, cât și integritatea. Întreg procesul ar putea demara în lunile iunie-iulie a acestui an și ar putea dura cinci ani.

Fluxul de știri
0