Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ioniță prezice zile grele Guvernului Chicu dacă nu se împrumută de la străini – Detalii

© Sputnik / Yana ZaharovaМолдавские леи
Молдавские леи - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul Veaceslav Ioniță face un pronostic îngrijorător pentru bugetul țării în 2020, care nicicum nu cadrează cu calculele optimiste ale autorităților. El susține că, fără o relație bună cu partenerii externi, în 2020 autoritățile nu vor putea executa bugetul.

CHIȘINĂU, 31 ian – Sputnik. Veaceslav Ioniță afirmă pe blogul său că în anul 2019 cheltuielile bugetare au fost executate la nivel de 43 de miliarde lei, față de 46,3 miliarde, prevăzute de bugetul rectificat în vară. El reamintește că atunci Guvernul a redus cu aproximativ 1,3 miliarde lei cheltuielile bugetare, față de cele planificate inițial. "Deci, față de planul de la începutul anului, bugetul de stat nu a fost executat cu 4,6 miliarde de lei la capitolul cheltuieli, iar față de cel rectificat - cu 3,3 miliarde de lei", susține Ioniță.

Центральный рынок - Sputnik Moldova
Câte companii moldovenești pot exporta acum fructe și legume în Federația Rusă
Potrivit lui, imposibilitatea onorării obligațiilor bugetare este determinată de doi factori majori: 1) acumulări mai mici în bugetul de stat din impozite și taxe, 2) imposibilitatea atragerii resurselor externe.

"Veniturile bugetare au fost executate cu 675 de milioane de lei mai puțin decât după rectificarea din vară, iar față de planificarea inițială - cu 2,2 miliarde de lei mai puțin. Cele mai mari ratări sunt de la TVA, care s-au acumulat cu 492 de milioane de lei mai puțin și Accize - cu 74 de milioane de lei mai puțin", afirmă Veaceslav Ioniță.

Totodată el susține că în anul trecut s-au colectat mai puțini bani la buget și din impozitul pe venit al persoanelor juridice.

"Este îngrijorător faptul că impozitul pe venit la persoanele juridice în 2019 a fost colectat mult mai puțin decât planificarea inițială și a fost la nivelul anului 2018, fără a înregistra careva creșteri", scrie expertul pe blogul său.

Atragerea finanțării externe – cea mai mare ratare

Veaceslav Ioniță susține că în 2019 Guvernul nu a fost în stare să-și onoreze obligațiunile legale (bineînțeles, la plăți) dat fiind că nu s-a împrumutat din străinătate.

Выставка Сделано в Молдове - Sputnik Moldova
”Fabricat în Moldova”: O șansă unică pentru producătorii locali și pentru țară - Video
"Dar cele mai mari ratări sunt înregistrate la atragerea finanțării externe sub formă de împrumuturi. Guvernul a reușit să contracteze împrumuturi în volum de 475 de milioane de lei, față de 3.476 de milioane de lei planificate. Anume ratările din împrumuturile externe de 3 miliarde de lei au determinat imposibilitatea onorării obligațiunilor legale ale guvernului", scrie Ioniță.

El afirmă că principalele domenii care au fost afectate de imposibilitatea guvernului de a-și onora obligațiunile bugetare sunt:

  • Investițiile capitale și activele nefinanciare, care, de fapt, de fiecare dată, sunt primele "jertfe" ale reducerilor cheltuielilor bugetare.
  • Bunurile și serviciile nu au fost executate cu 434 de milioane de lei și, cel mai probabil, este vorba de datorii restante ale instituțiilor bugetare. Ioniță spune că nu crede că este vorba de optimizarea cheltuielilor, deoarece aceste cheltuieli și așa au fost reduse în vară cu alte 375 de milioane de lei.
  • Autoritățile locale nu au primit din bugetul de stat 430 de milioane de lei. Ioniță spune că, ce-i drept, aici trebuie să menționăm că transferurile către autoritățile publice locale în vară au fost majorate cu 1,18 miliarde de lei, de la 11,15 miliarde de lei inițial, până la 12,76 miliarde de lei după rectificarea din vară. Aceste majorări au fost dictate de majorările salariale implementate în sectorul bugetar, iar transferurile reduse, cel mai probabil au creat dificultăți la autoritățile locale în onorarea obligațiunilor lor față de salariații bugetari.
  • Cheltuielile de personal, care nu au fost executate cu 317 milioane de lei. Și aici, cel mai probabil, spune expertul, vorbim de restanțe salariale, și nu de optimizări, deoarece cheltuielile de personal în vară au fost reduse cu 424 de milioane de lei. Deci, tot ce a putut fi optimizat s-a optimizat încă din vară.

În finalul analizei sale, economistul Veaceslav Ioniță vine cu un avertisment către guvernanți și îi îndeamnă să revină la vechea practică de a se împrumuta de la partenerii externi, dacă vor să execute cu succes bugetul pentru anul acesta.

"Executarea bugetului pe 2019 este un semnal puternic de avertisment pentru 2020. El arată clar: fără o relație bună cu partenerii externi în 2020 este IMPOSIBIL DE EXECUTAT Bugetul de Stat și cel Public", conchide Veaceslav Ioniță.

Trebuie să menționăm că autoritățile nu împărtășesc temerile exprimate de Veaceslav Ioniță și sunt mult mai optimiste în privința capacității bugetului de stat de a acoperi cheltuielile.

Igor Dodon: Avem încasări la buget destul de bune și sunt în creștere față de perioada anterioară

Chiar astăzi președintele țării, Igor Dodon, în adresarea video săptămânală „Președintele răspunde”, publicată pe pagina sa de Facebook, că există bani la bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor curente.

Igor Dodon nu respinge ideea contractării unor credite din afară, doar că nu pentru acoperirea cheltuielilor bugetare curente, ci pentru proiecte investiționale în infrastructură și economie.

”În prezent, în bugetul de stat sunt bani pentru acoperirea cheltuielilor curente. Dar aceasta nu ne permite ca să facem un pas important înainte. Iată de ce ne adresăm și pentru obținerea unor credite pentru drumuri și proiecte economice, pentru a crea baza de dezvoltare pe viitor”, a declarat Igor Dodon în videoclipul plasat pe pagina sa de Facebook.

Mi mult, șeful statului a subliniat că veniturile la buget sunt în creștere.

”Referitor la buget, vreau să vă spun că în prima lună a anului curent, cred că ministrul Finanțelor va face în curând unele rapoarte, conform informațiilor preventive, avem încasări la buget destul de bune și sunt în creștere față de perioada anterioară. Dar este important să punem baza pentru viitor. Iată de ce trebuie să venim cu investiții majore în infrastructură și în economie”, a subliniat Dodon.

El a precizat că în curând ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța, va veni cu un raport în curând pentru a spune cum stau lucrurile la capitolul venituri și cheltuieli bugetare.

Fluxul de știri
0