Liliana Carp, șefa de direcție din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, a vorbit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, despre maladiile infecțioase și netransmisibile, provocate de consumul de apă necalitativă.
”Vorbim despre holeră, dezinterie, hepatita virală A, salmoneloza, grupul febrelor tifoide li paratifoide. Dintre maladiile netransmisibile putem menționa boli ale aparatului cardiovascular, litiaza urinară, prezența methemoglobinei în sânge, care apare când în apă există un conținut ridicat de nitrați. De asemenea, când în apă este mult fluor, poate apărea fluoroza dentară, care fragilizează oasele și dinții. În același timp, insuficiența de fluor favorizează apariția cariei dentare”, a explicat Liliana Carp.
Potrivit studiului ”Compoziția chimică a apei din fântânile din mină din zonele rurale”, jumătate din populația țării consumă apa necalitativă. 87% dintre fântâni sunt poluate cu nitrați, iar în regiunile unde concentrația acestor compuși este destul de mare morbiditatea a crescut de trei ori, în ultimii ani. Consumul exclusiv al apei pure poate prelungi viaţa omului cu 8-10 ani, relatează studiul.