Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Președintele raionului Râșcani, despre susținerea tinerilor și a producătorilor locali

© SputnikVasile Secrieru
Vasile Secrieru - Sputnik Moldova
Abonare
Miercuri, la Chișinău se desfășoară cea de-a XIX-a ediție a Expoziției Naționale ”Fabricat în Moldova”. Iată ce spune președintele raionului Râșcani despre sprijinirea tinerilor și a producătorilor locali.

CHIȘINĂU, 30 ian - Sputnik. La Chișinău se desfășoară cea de-a XIX-a ediție a Expoziției Naționale ”Fabricat în Moldova” unde producătorii locali au posibilitatea să-și promoveze mărfurile de cea mai înaltă calitate. La eveniment au participat atât reprezentanții autorităților publice centrale cât și cei ai Autorităților publice locale.

Premierul Ion Chicu, în cadrul discursului său, a menționat că cea mai importantă problemă cu care se confruntă Republica Moldova este plecarea tinerilor peste hotare și a făcut apel către toți actorii implicați de a-și conjuga eforturile pentru a le oferi tinerilor o șansă de a munci acasă.

În acest context, am discutat cu președintele raionului Râșcani, Vasile Secrieru, despre felul în care se implică autoritățile locale în acordarea sprijinului producătorilor autohtoni, despre problemele cu care se confruntă aceștia, dar și despre importanța sprijinirii tinerilor la nivel local.

”La expoziția din acest an ”Fabricat în Moldova” participă șapte agenți economici din raionul Râșcani. Consider că evenimentul de astăzi este unul foarte important, având în vedere că aici producătorii locali au posibilitatea de a se cunoaște și să facă schimb de experiență”, a declarat președintele raionului Râșcani.

Totodată, Vasile Secrieru a menționat că prin participarea la expoziția ”Fabricat în Moldova” agenții locali au oportunitatea de a se face cunoscuți atât pe piața locală cât și de a stabili contacte cu cei care doresc să investească în Moldova.

Problemele cu care se confruntă producătorii autohtoni

Președintele raionului a subliniat că principalele probleme cu care se confruntă antreprenorii țin de lipsa forței de muncă calificată, taxele la importul materiei prime, dar și accesul la piețele de desfacere.

Vasile Secrieru consideră că este necesară și intervenția autorităților centrale pentru susținerea agenților economici la nivel regional.

”Susținerea antreprenorilor poate fi făcut și prin intermediul unor proiecte atractive. În acest sens solicităm și intervenția autorităților publice centrale în ceea ce ține de politicile de dezvoltare”, consideră Secrieru.

Susținerea tinerilor la nivel local

Un aspect important de care depinde dezvoltarea țării constituie implicarea autorităților în acordarea sprijinului tinerilor, care să fie motivați să rămână acasă și să recapete încrederea în viitorul țării.

”La nivel local, avem un acord încheiat cu Ministerul Culturii. Alocăm anual circa 100 de mii de lei, mici proiecte pentru sprijinirea tinerilor. În privința sprijinirii agenților economici, avem o conlucrare foarte bună cu cei de la Camera de Comerț și Industire, cu ODIMM-ul și cu AIPA. Sprijinim proiectele care sunt în derulare, le promovăm, organizăm instruiri și seminare cu agenții economici. Am încrederea că autoritățile vor fi îmbunătățiri în politicile de dezvoltare, de inițiere a unei afaceri, astfel ca să obținem rezultate frumoase la noi acasă”, a conchis președintele raionului Râșcani.

Ce puteți vedea la Expoziție

Рождественская ярмарка в Международном выставочном центре Moldexpo - Sputnik Moldova
Sărbătorile au ajuns în Chișinău: Târgul "Crăciunul Acasă" de la "MOLDEXPO"
La expoziție, care se va desfășoară în perioada 29 ianuarie - 02 februarie 2020, participă 460 de agenți economici din mai multe domenii ale economiei naționale: industria alimentară, ramura vitivinicolă, industria mobilei, industria ușoară, utilaje, tehnică și aparataje, instituții de cercetări științifice, meșteri populari. Anul acesta, companiile certificate eco își vor expune produsele în spațiile special amenajate.

Expoziția este amplasată sectorial și în funcție de profilul de activitate, în pavilionul central, pavilioanele 2 și 3, după cum urmează:

  • Pavilionul Central - întreprinderi din sectorul agroindustrial, agricol, produse alimentare și băuturi, standuri colective ale consiliilor raionale;
  • Pavilionul Nr.2 - întreprinderi industriale, producători de mobilă;
  • Pavilionul Nr.3 - companii prestatoare de servicii, instituții de învățământ, organizații non-guvernamentale, dar și meșteșugari;
  • Zona expozițională deschisă - corturi pentru comerț cu produse apicole, agricole, catering, etc.

Ca și la edițiile precedente, expoziția găzduiește un program amplu de activități,  în cadrul cărora sunt abordate subiecte de o mare actualitate atât pentru consumatori, cât și pentru producători. În acest sens vor fi organizate diverse mese rotunde, forumuri prezentări de companii și produse, seminare, conferințe pe teme de interes în sfera cooperării comercial-economice, precum și Forumul Internațional de Afaceri “Moldova 2020 – conturarea viitoarei cooperări internaționale de afaceri”.

”Fabricat în Moldova” este evenimentul de augur cu care debutează programul fiecărui an expozițional în Republica Moldova. Scopul principal al expoziției este de a susține producătorii autohtoni, promova produsele competitive pe piața internă și externă, atrage investiții, intensifica dialogul public-privat.

Fluxul de știri
0