Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Prilej de bucurie pentru mai mulți producători autohtoni: Ce a comunicat șeful statului

© Sputnik / Евгений ПанасенкоЯблоки
Яблоки - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Președintele le-a mulțumit partenerilor strategici pentru această ”decizie pozitivă mult așteptată” de țara noastră.

CHIȘINĂU, 30 ian – Sputnik. Undă verde pentru alți peste 200 de producători din țara noastră, care își vor putea exporta producția în Rusia. Anunțul a fost făcut de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

”Veste bună pentru producătorii autohtoni! Federația Rusă își deschide piața pentru încă 205 companii moldovenești. Mulțumim partenerilor noștri strategici pentru această decizie pozitivă mult așteptată”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Șeful statului a publicat și o scrisoare în acest sens adresată directorului general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Vladislav Cotici, semnată de șefa Rosselhoznadzor, Iulia Șvabauskene.

Potrivit documentului, 205 producători din Republica Moldova vor avea dreptul să-și exporte producția de fructe și legume în Rusia, cu garanțiile de rigoare oferite de autoritățile moldovene. Decizia a fost luată în conformitate cu acordurile la care s-a ajuns în cadrul negocierilor purtate pe 16 ianuarie, în ajunul expoziției-târg agroindustrială ”Săptămâna Verde” care s-a desfășurat la Berlin și în urma inspectării care a fost întreprinsă în Moldova în perioada 12-24 august.

În document se mai menționează că întreaga producție trebuie să corespundă normelor sanitare unice ale Uniunii Economice Eurasiatice și să fie însoțită de certificatele necesare, pe care le eliberează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

Anterior, Ministrul Agriculturii, Ion Perju, a declarat că spre sfârșitul lunii ianuarie este așteptată o extindere substanțială a listei companiilor moldovenești care vor putea să exporte producție agricolă în Rusia.

Amintim că din 29 ianuarie, la Moldexpo, are loc Expoziția ”Fabricat în Moldova”, în cadrul căreia producătorii moldoveni își prezintă mărfurile și serviciile.

Fluxul de știri
0