Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alocațiile pentru moldovenii cu cetățenie română: Autoritățile oferă detalii

© Sputnik / Miroslav RotariRoni
Roni - Sputnik Moldova
Abonare
Reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale din România au explicat că alocația de stat pentru copii se acordă tuturor minorilor în vârstă de până la 18 ani.

BUCUREȘTI, 30 ian – Sputnik, Georgiana Arsene. Mulți se întreabă dacă moldovenii care dețin cetățenia română, cu domiciliul permanent în Republica Moldova, vor primi în continuare din Români alocație de stat pentru copii.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale din România a explicat, în exclusivitate pentru Agenția de Presă Sputnik, că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și ale Normelor Metodologice de aplicare ale acesteia, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 577/2008, cu modificările și completările ulterioare, alocația de stat pentru copii se acordă tuturor copiilor în vârstă de până la 18 ani, cetățeni români, fără discriminare, precum și tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, organizate în condițiile legii, până la terminarea acestora.

Roni - Sputnik Moldova
Societate
Alocația pentru copiii cu cetățenie română se dublează: Decizia lui Iohannis

Totodată, beneficiază de alocație de stat pentru copii și copiii cetățenilor străini, precum și ai persoanelor fără cetățenie rezidenți/rezidente în România, în condițiile legii, dacă locuiesc împreună cu părinții, informează sursa citată.

Conform prevederilor art. 3 alin. (1) din Hotărârea de Guvern nr. 577/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru reglementarea modalităţilor de stabilire şi plată a alocaţiei de stat pentru copii, dreptul la alocaţia de stat pentru copiii în vârstă de până la 18 ani se acordă pe bază de cerere completată şi semnată de reprezentantul legal al copilului, însoţită de originalul şi copia certificatului de naştere al copilului şi a actului de identitate al reprezentantului legal, precum şi de documentele din care să rezulte situaţia juridică a copilului faţă de reprezentantul legal, şi de orice alte documente justificative, după caz. Cererea împreună cu actele doveditoare se depun la primăria comunei, oraşului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucureşti pe a cărei/cărui/căror rază teritorială îşi au domiciliul sau reşedinţa reprezentantul/reprezentanţii legali ai copilului.

Astfel, toate persoanele cu dublă cetățenie, moldovenească și română, care au acte de identitate românești și domiciliul sau reședința înregistrate în mod legal în România, pot solicita acordarea dreptului la alocația de stat pentru copii, chiar și în situația în care NU au domiciliul permanent pe teritoriul României.

Potrivit prevederilor art. 17 alin. (4) din Normele Metodologice de aplicare a Legii nr.61/1993 aprobate prin HG nr. 577/2008, în situația în care reprezentanții legali, împreună cu copilul/copiii lor își stabilesc reședința în altă țară, aceștia pot beneficia în continuare de alocația de stat pentru copii în România.

Alocația de stat pentru copii este singurul beneficiu de asistență socială care se poate acorda părinților cetățeni români care au temporar reședința în altă țară, însă condiția de bază este sa aibă domiciliul sau reședința înregistrate legal în Romania și acte de identitate românești, au mai transmis reprezentanții Serviciului Comunicare, Mass Media și Relații cu Publicul din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale din România.

Fluxul de știri
0