Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Leul moldovenesc își scutură coama: Cursul valutar BNM pentru 30 ianuarie

© Sputnik / Yana ZaharovaБанкноты номиналом 500, 200 и 50 леев
Банкноты номиналом 500, 200 и 50 леев - Sputnik Moldova
Abonare
Leul moldovenesc continuă să se aprecieze în raport cu toate principalele valute de referință. Banca Națională anunță că inflația are „o traiectorie descendentă” în această perioadă, dar că în 2020 sunt posibile „riscuri meteo cu efect proinflaționist”.

CHIȘINĂU, 30 ian – Sputnik. La cursul valutar al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) anunțat pentru joi, 30 ianuarie, un dolar american echivalează cu 17,57 lei, un euro – cu 19,33 lei, o hrivnă ucraineană – cu 71 de bani, un leu românesc – cu 4,05 lei moldovenești, iar o rublă rusească – cu aproape 28 de bani.

Comparativ cu ziua de luni, leul moldovenesc și-a revenit spectaculos. Dolarul american s-a ieftinit cu aproximativ 16 bani din 27 ianuarie, iar prețul euro a scăzut cu vreo 34 de bani. Leul românesc s-a ieftinit cu 4 bani, iar hrivna și rubla cu câte aproximativ un ban.

Дни открытых дверей в Национальном банке Молдовы  - Sputnik Moldova
Avertismentul BNM: În 2020 sunt posibile „riscuri meteo cu efect proinflaționist”

BNM a informat miercuri, 29 ianuarie, că „actualmente se atestă o traiectorie descendentă a inflației, care poate să ajungă în afara intervalului de variație de ± 1,5 p.p. de la țintă, la începutul anului viitor”.

„Riscurile dezinflationiste continuă să persiste, fiind posibile, în acest an, și riscuri meteo cu efect proinflaționist”, adaugă BNM.

Banca Națională subliniază că „va monitoriza și va anticipa în continuare evoluțiile macroeconomice interne și cele externe, riscurile și incertitudinile asociate evoluției inflației pe termen scurt și mediu, astfel încât, prin aplicarea la momentul oportun a instrumentelor de politică monetară să asigure menținerea stabilității prețurilor”.

BNM a prognozat că rata inflației medii anuale va constitui 5,5% în 2020.

Fluxul de știri
0