Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce-i așteaptă pe moldoveni după Brexit, o spune chiar Ministrul de Externe

© Sputnik / OsmatescoAureliu Ciocoi
Aureliu Ciocoi - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi, spune că autoritățile au un plan pentru cetățenii moldoveni în contextul Brexitului. Ciocoi vorbește despre negocierea cu britanicii a aceluiași cadru legislativ pe care Moldova îl are cu UE
Ce-i așteaptă pe moldoveni după Brexit, o spune chiar Ministrul de Externe

Aureliu Ciocoi a declarat că, în raport cu partenerii britanici, Moldova desfășoară consultări permanente cu autoritățile de la Londra în ceea ce privește ajustarea cadrului legislativ existent. Ministrul spune că, în contextul Brexitului, Moldova va transpune același cadru legislativ pe care îl are cu UE și cu Marea Britanie.

„Este un exercițiu care va necesita un efort mare, iar asta ar însemna că același Acord de Asociere și Liber Schimb și Aprofundat pe care îl avem cu UE, semnat în perioada când Marea Britanie era în UE, să fie valabil și cu Regatul Unit, separat, începând cu 1 februarie, când Marea Britanie va ieși definitiv din UE. Pe aspecte de tratate avem o agendă foarte amplă cu partenerii noștri din Marea Britanie, pentru a lua în calcul interesele cetățenilor noștri care se află pe teritoriul acestui stat”, a punctat Aureliu Ciocoi pentru Sputnik Moldova.

Premierul britanic Boris Johnson a semnat acordul pentru ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, prevăzută pentru 31 ianuarie.

Brexitul a fost ratificat și de Parlamentul European. Preşedinţii Comisiei Europene şi al Consiliului au semnat mai devreme acordul cu privire la Brexit. Regatul Unit se retrage din UE pe 31 ianuarie, după 47 de ani de aflare în spațiul comunitar.

Fluxul de știri
0