Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Va vota oare Parlamentul iranian ieșirea din Tratatul de Neproliferare Nucleară

© Fotolia / Mark RubensКарта Ближнего Востока
Карта Ближнего Востока - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul iranian a introdus un proiect de rezoluţie ce prevede retragerea Teheranului din Tratatul privind Neproliferarea Armelor Nucleare (NPT), potrivit site-ului de ştiri al legislativului, ICANA.

BRUXELLES, 28 ian - Sputnik, Daniela Porovăț. Ştirea nu precizează când ar putea avea loc votul în Parlamentul de la Teheran. Oricum, liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, cea mai înaltă autoritate a Republicii islamice, este cel căruia îi revin deciziile finale în ce priveşte politica nucleară a ţării.

Conflictul SUA – Iran: Washingtonul vrea să-și păstreze influența în Orientul Apropiat - Sputnik Moldova
Video
Conflictul SUA – Iran: Washingtonul vrea să-și păstreze influența în Orientul Apropiat

Ministrul de externe Mohammad Javad Zarif a declarat săptămâna trecută că Iranul s-ar putea retrage din NPT dacă europenii se vor adresa Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu acordul nuclear din 2015.

NPT din 1968 a reprezentat fundamentul controlului armelor nucleare după Războiul Rece, inclusiv al acordului semnat în 2015 de Iran cu marile puteri, prin care Teheranul primea acces la comerţul mondial în schimbul limitării programului său atomic.

Soarta acordului se află sub semnul întrebării de când preşedintele Donald Trump a retras Statele Unite din pact în 2018 şi a reimpus sancţiuni împotriva Iranului. Teheranul a replicat prin reducerea angajamentelor asumate, afirmând însă că doreşte menţinerea acordului.

Franţa, Germania şi Marea Britanie, cele trei state europene co-semnatare ale acordului nuclear din 2015 cu Iranul, au anunţat recent că au activat mecanismul de reglementare a diferendelor, prevăzut în text. Mecanismul ar putea aduce subiectul în Consiliul de Securitate al ONU şi declanşa reimpunerea de sancţiuni din partea ONU.

Dar cele trei state europene au fost șantajate de SUA să facă acest demers, după cum a relatat presa americană și au recunoscut ulterior și mai mulți oficiali europeni.

Fluxul de știri
0