CHIȘINĂU, 29 ian – Sputnik. Persoanele cu vârsta între 18 și 60 de ani, care au greutatea corporală nu mai mică de 50 de kilograme și care sunt în deplină stare de sănătate se înscriu în lista cetățenilor care pot dona sânge. Donatorul de sânge trebuie să îndeplinească însă anumite condiții de admisibilitate înainte de recoltare.
La adresa redacției am primit un mesaj de la o cititoare Sputnik Moldova, în care aceasta ne întreabă dacă mai poate dona sânge în cazul în care a recurs la proceduri de înfrumusețare cum ar fi tatuajul buzelor sau al sprâncenelor. Am solicitat un răspuns de la directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari, care ne-a comunicat că persoanele care au efectuat proceduri de tatuaje pot dona sânge, dar în anumite condiții.
Potrivit Svetlanei Cebotari, persoanele care au efectuat proceduri de tatuaje sau piercing-uri, care sunt considerate ca posibile căi de transmitere a infecțiilor prin sânge, pot fi acceptate pentru donarea de sânge, dar numai după șase luni de la terminarea procedurii.
„Indiferent de zona în care se aplică tatuajul, persoana respectivă poate să doneze sau să preia activitatea de donare de sânge/componente sanguine doar după șase luni din data aplicării acestora și numai după efectuarea testului NAT pentru virusul hepatic B și C, care la rândul său va fi unul negativ. Adică nu va fi depistat virusul hepatic viral B sau C”, a comunicat pentru Sputnik Moldova șefa Centrului de Transfuzie a Sângelui.
La întrebarea la cât timp după o intervenție medicală însoțită de procedura de anestezie locală, o persoană poate dona sânge, Svetlana Cebotari a spus că nu mai devreme de șapte zile din momentul recuperării complete.
14 iunie - Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, vino și donează sânge voluntar!>>>
„Pentru procedurile realizate cu anestezie topică (de contact) aplicată sub formă de spray, cremă sau gel și anestezia locală prin infiltrație asigurată prin introducerea serului în țesuturi, în apropierea terminațiilor nervoase sau lângă un trunchi nervos, aplicat în cosmetologie și medicina dentară, procesul de donare este suspendat pentru cel puțin șapte zile din momentul recuperării complete a cazului. Asta doar dacă acesta nu se încadrează în alte situații cum ar fi piercing-ul, tatuajele, procedurile endoscopice, intervențiile chirurgicale minore, etc”, ne-a mai spus Svetlana Cebotari.
De precizat, intervalul de timp între două donări de sânge nu poate fi mai mic de 60 de zile. La o donare se recoltează 450±10% mililitri de sânge, cantitate care nu presupune nici un risc pentru donator. Nu uitați, puteți dona doar dacă starea de sănătate vă permite și vă simțiți bine.