Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce îi va fi greu dreptei să câștige scrutinul de la Hâncești

© Sputnik / OsmatescoCorneliu Ciurea
Corneliu Ciurea - Sputnik Moldova
Abonare
Corneliu Ciurea: PD-ul are un rol crucial în scrutinul din 15 martie din circumscripția nr. 38, Hâncești. Care este motivul?
De ce îi va fi greu dreptei să câștige scrutinul de la Hâncești

Circumscripția nr.38, Hâncești, se află în centrul țării, unde dreapta este favorizată de alegători. Totuși, scrutinul din 15 martie va fi o mare provocare pentru formațiunile de dreapta. Declarația îi aparține politologului Corneliu Ciurea și a fost făcută în studioul Sputnik Moldova.

Expertul sugerează că, în scrutinul din 15 martie, un rol determinant îl va avea Partidul Democrat, care are mulți susținători în această zonă.

„Foarte mulți observatori ai scenei politice consideră că la Hâncești va fi foarte greu pentru dreapta să câștige. Da, e surprinzător, deoarece Hânceștiul nu se află în nordul țării sau la sud. Este o regiune din centru, acolo unde dreapta stă destul de bine”, spune politologul Corneliu Ciurea.

Iar ca un exemplu în acest sens poate servi scrutinul din 24 februarie 2019, când în mai multe circumscripții din centrul țării au câștigat candidații partidelor de stânga, spune politologul.

„Noi am văzut în campania parlamentară din februarie anul trecut că și în centru, adică în zonele favorabile dreptei pro-europene, se pierd alegerile în anumite circumscripții. Și aici vorbim de Ungheni, de Călărași, de Nisporeni, unde candidații Blocului au pierdut”, adaugă Corneliu Ciurea.

Politologul are o explicație pentru situația respectivă.

„Chiar și în regiunile unde este o susținere pro-europeană, stânga pro-rusă are și ea susținere masivă. Vorbim de două blocuri de alegători, iar socialiștii au susținere în aproape toată țara”, adaugă Corneliu Ciurea.

Cert este că nu trebuie de subestimat și rolul PD-ului, care are foarte mulți susținători la Hâncești.

„În această situație, foarte mult depinde de poziția PD-ului, care poate face ca balanța să încline într-o direcție sau alta. Și, da, la Hâncești, PD-ul are o poziție destul de solidă, motiv pentru care specialiștii spun că socialiștii au toate șansele să câștige. Deocamdată, din cauza acestei animozități dintre Blocul ACUM și Partidul Democrat, tentația instinctivă a PD-ului este să-i susțină pe socialiști pentru că PSRM-ul reprezintă un pericol mai mic”, conchide politologul.

Amintim că alegătorii din circumscripția uninominală nr. 38, Hânceşti, sunt așteptați pe 15 martie la urne pentru a-și alege deputatul care-i va reprezenta în Parlament. Până acum, și-au anunțat candidații PAS, PDM, PSRM, PUN și Blocul Electoral „Unirea”. Anterior, și PPDA l-a anunțat pe Mihai Druță pentru această cursă, doar că pe parcurs s-a răzgândit. Deocamdată, PPDA nu a anunțat dacă va susține candidatul PAS-ului sau nu.  

Fluxul de știri
0