Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ororile Holocaustului: Iată ce s-a întâmplat cu sute de mii de evrei din Basarabia - Video

© Sputnik / Miroslav RotariHolocaust: Pagini triste în istoria evreilor din Moldova
Holocaust: Pagini triste în istoria evreilor din Moldova - Sputnik Moldova
Abonare
În ajunul zilei care marchează sfârșitul celui mai sumbru capitol din istoria omenirii, Sputnik Moldova prezintă ororile care s-au produs în Basarabia și Transnistria în timpul ocupației acestui teritoriu de către forțele hitleriste.

CHIȘINĂU, 26 ian - Sputnik. Ura de rasă și crearea ”Omului Nou” – visul pe care cel mai odios dictator al tuturor timpurilor a încercat să-l împlinească, a contaminat o bună parte a Europei în anii 30-40 ai secolului trecut, iar România, care a fost în primă fază aliată a Germaniei în cel de-al Doilea Război Mondial, a încercat, prin mareșalul Ion Antonescu, să implementeze pe teritoriul său politica Berlinului de exterminare a națiunilor ce-i displăceau lui Hitler.

”În data de 2 ianuarie 1942, când Hitler a organizat o ședință cu conducerea țării pentru ”soluționarea problemei evreilor”, el a spus: ”Învățați de la Antonescu cum să soluționați problema evreilor”, susține doctorul în științe și președintele Asociației Evreilor din Moldova care au supraviețuit în ghetouri și lagăre de concentrare, Iosiv David Belous.
© Sputnik / Miroslav RotariDoctorul în științe Iosif David Belous vorbește despre ororile Holocaustului în Basarabia
Ororile Holocaustului: Iată ce s-a întâmplat cu sute de mii de evrei din Basarabia - Video - Sputnik Moldova
Doctorul în științe Iosif David Belous vorbește despre ororile Holocaustului în Basarabia

Istoria recentă a Basarabiei consemnează numeroase acte de discriminare și cruzime. Înainte de război, pe acest teritoriu erau aproximativ 300 de mii de evrei. O parte dintre cei care locuiau în Chișinău au reușit să se refugieze înainte de 16 iulie 1941, când trupele germane și legionarii Gărzii de Fier au intrat în Basarabia și au început masacrul împotriva evreilor. Alții însă au preferat să rămână...  

”Mulți oameni nu-și puteau imagina că se poate întâmpla ceva rău. Ce să se întâmple? Oamenii erau departe de politică. Nu făceau parte din anumite organizații” a declarat într-un interviu pentru Sputnik Moldova doctorul în științe și directorul executiv al Institutului Iudaic din Republica Moldova Evghenii Brik.

Cei care au gândit așa s-au înșelat amarnic... În Chișinău și în preajma orașului, în primele zile de ocupație, au fost omorâți aproximativ 10 mii de evrei.

La 1 august, de exemplu, au fost împușcate 200 de femei. Dar asta era doar începutul planului diabolic pe care Antonescu ținea cu tot dinadinsul să-l pună în aplicare. 

© AP PhotoEvrei persecutați de forțele hitleriste
Ororile Holocaustului: Iată ce s-a întâmplat cu sute de mii de evrei din Basarabia - Video - Sputnik Moldova
Evrei persecutați de forțele hitleriste

Pe străzile Chișinăului, evreii erau jefuiți, bătuți și uciși cu cruzime, fără să mai conteze vârsta, sexul sau viziunile politice. Hitleriștilor li s-au alăturat și unii infractori locali, dar au fost și oameni care au încercat să salveze copiii evrei.

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaDeținuți ai unui lagăr de concentrare nazist...
Ororile Holocaustului: Iată ce s-a întâmplat cu sute de mii de evrei din Basarabia - Video - Sputnik Moldova
Deținuți ai unui lagăr de concentrare nazist...

Un alt episod sângeros s-a produs pe malul Nistrului. Câteva mii de femei și copii au venit aici în speranța că vor putea să treacă de partea cealaltă a râului, dar podul care lega cele două maluri era deja distrus.

Trupele hitleriste, care înaintau, au zărit grupul de oameni. Femeile implorau să nu se tragă focuri de armă, dar soldații au fost nemiloși. Cadavrele nici măcar nu au fost îngropate. Au fost adunate laolaltă și acoperite cu ramuri...

Pe strada Milano din Chișinău, lângă un zid au fost uciși 1200 de oameni. Evrei au fost exterminați și în parcul Valea Morilior din Chișinău. Astăzi, lumea se plimbă pe aici fără să bănuiască faptul că este locul în care s-au produs atrocități greu de imaginat. 

© Sputnik / Miroslav RotariParcul Valea Morilor în zilele noastre
Ororile Holocaustului: Iată ce s-a întâmplat cu sute de mii de evrei din Basarabia - Video - Sputnik Moldova
Parcul Valea Morilor în zilele noastre

Iar în parcul Alunelul, sub gazoanele cu flori, zac osemintele a mii de oameni, doar că nu există niciun indiciu care să consemneze acest lucru. Pe 25 iulie 1941 a fost înființat ghetoul din Chișinău. Izolați de restul lumii, aici au ajuns să-și trăiască zilele cel puțin 12 mii de evrei în condiții greu de imaginat, iar în august a început expulzarea în Transnistria.

”Transnistria care a fost formată în august 1941 nu coincide cu Transnistria pe care o știm noi astăzi, pentru că acolo era inclusă și o parte a Ucrainei. Drumul spre Transnistria era un ”drum al morții”. La fiecare al zecelea kilometru săpau gropi în care ajungeau cei slabi: erau omorâți cei care rămâneau în urmă de coloană, bătrânii și alții. Acei care ajungeau în Transnistria – ajungeau în infern. Era locul în care era exterminare în masă”, susține director executiv al Institutului Iudaic din Republica Moldova, Evghenii Brik, în interviul pentru Sputnik Moldova.

În Transnistria au fost deschise peste 200 de lagăre de concentrare și ghetouri.

 Pentru ca această pagină neagră a istoriei să nu fie omisă și nici ștearsă, directorul executiv al Institutului Iudaic din Republica Moldova a adunat într-un film documentar ororile, drama și suferința evreilor care locuiau pe teritoriul dintre Prut și Bug.
Nu știm câți evrei au murit pe drum sau câți au reușit să evadeze.
În schimb, știm câți au rămas în Chișinău după eliberarea lagărelor naziste.

”În Chișinău, unde locuiau 50 de mii de evrei, au supraviețuit holocaustului trei familii și încă un om”, menționează Evghenii Brik.

Doctorul în științe susuține că în lagărele din Transnistria au fost uciși peste 220 de mii de evrei basarabeni, dar dacă luăm în calcul și evreii expulzați de dincolo de Prut, din Bucovina și cei care locuiau între Nistru și Bug, dimensiunea dezastrului devine amețitoare. România a recunoscut în 2004, prin adoptarea Raportului Comisiei Elie Wiesel, că legionarii Gărzii de Fier a lui Antonescu poartă vina pentru uciderea a 280 de mii de evrei.

Cu siguranță, nu vom ști niciodată numele tuturor celor care au avut de suferit din cauza unui regim necruțător, care a pus la cale cel mai grav genocid din istoria omenirii. Singurul lucru care ne-a mai rămas și avem obligația morală să-l facem este să cinstim memoria victimelor Holocaustului...

 

 

Fluxul de știri
0